Hírek

Poéneső esett Földeákon

Oláh Nóra – Makó


A régi és új kabaréjelenetekből összeállított műsor valóban bőségesen adott alkalmat a tagoknak a poénkodásra – ha már a cím is Májusi poénesőt ígért. A rövid szösszenetekből – egyebek között Darvas Szilárd, Nóti Károly írásaiból – színre vitt válogatás hangulatát az élő zenei kíséretek is emelték. A jazz műfajában, és így az improvizálásban is otthonosan mozgó Nádasdi Csaba zongorajátékával a kuplék régies stílusát idézte fel, amely remekül illeszkedett a jelenetekhez.
Az előadás apropóján a színkör vezetője, Szabó Ilona büszkén mesélt csapatának tagjairól. Például a technikáért felelős Kiss Viktorról, akit mostanában azért kell nélkülöznie társainak, mert az egyik országos televíziós csatorna közismert műsorsorozatának hangosítójaként dolgozik. Vagy a közösség két legifjabbjáról, Fekete Milánról és öccséről, Kristófról, akiknek önismeret-fejlődésében óriási szerepet játszik a felnőtt társulathoz való tartozás, hiszen itt megtanulnak alkalmazkodni, viselkedésüket kontrollálni, ráadásul játéktechnikájukban is egyre oldottabbá, nyitottabbá válnak.

A személyiségfejlődésben mindenki gazdagodik, aki tagja ennek a közösségnek. A másik visszajelzéseiből az embernek könnyebb önmagát megismerni, ráadásul a közönség reflektálásából is bőven lehet erőt, bátorságot meríteni. Például a májusi előadás örömteli fogadtatásából. A nézőtéren helyet foglaló, mintegy 150-170 fős publikum láthatóan jól érezte magát; ezt jelezte a legfontosabb „mérőműszer”, a megfelelő helyen és intenzitással felhangzó nevetés is. Ez visszahatva, feloldja a társaságot, akik izgalom nélkül, élvezettel vállalják fel a szórakoztatást.

A kabaréjelenetekben mindenki szerepelt, persze nem közvetlenül egymás után – erre tekintettel is kell lenni a szereposztás során. A társulat vezetője azt is elárulta, hogy a szereplők mindig fegyelmezetten megállják elnevetés nélkül, akár a legviccesebb részeket is. Váratlan helyzetekben feltalálják magukat, ügyes „mentéseket” produkálnak. „Elsírás már fordult elő velük”, tette hozzá, de ez természetesen nem a májusi poénesős előadáson történt…

A sikeres végeredményt persze nehéz próbák előzték meg, hiszen ez az alapfeltétele annak, hogy a kellő pillanatban már összeszedetten és összeszokottan lépnek a pódiumra. Ráadásul a díszletekről is maguk gondoskodnak, az elkészítéstől kezdve, a szállításon át, egészen a színpadon való mozgatásig. Ez utóbbihoz külön forgatókönyv is készül, és a próbák során ezeket a fázisokat alaposan begyakorolják a tagok.

A díszletek a műsorba való beépítése a júniusra tervezett falunapi előadásnak is sarkalatos pontja lesz, ugyanis a rendelkezésre álló, kötött időkeret mellett az időjárásra is figyelniük kell . Ezzel az egy órásra tervezett szabadtéri programmal mutatkoznak be ismét  a Földeáki Színjátszók a „hazai” közönség előtt.