Hírek

Pénteken Paksról tárgyal Brüsszelben Lázár János

MH


A magyar kormány – ahogy korábban, úgy most is – a megegyezésre törekszik, kerülni szeretné a bírósági utat. A kabinet álláspontja szerint, a Paks II beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérül. A két új paksi blokk ennek megfelelően hozzájárul az ellátás biztonság megteremtéséhez, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi ár meghatározására vagy más állami támogatásra.

A kormány kész mérlegelni az Európai Bizottság elvárásait. Ezek közül kiemelkedően fontos, hogy az új létesítményben megtermelt áramot az erőmű azonos piaci feltételek mellett értékesítse; garantálja, hogy állami szereplőknek nem biztosít versenyelőnyt; illetve az Európai Unió irányadó joga alapján Paks II nem lehet része a Magyar Villamos Műveknek. A kormány mérlegelni fogja az Európai Bizottság véleményét az állami támogatás hiánya, vagy megléte tekintetében is. 

A kormány meggyőződése, hogy az uniós alapszerződések értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energiapolitikáját és ezen belül a villamosenergia-termelés energiamixét. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdődően mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.