Hírek

Égiháború lett a polgármester kommentjéből

Korom András – Pitvaros


A polgármester aki azt mondta, hogy magánemberként osztott meg és kommentelt, láthatólag elhamarkodta a dolgot, s a képhez fűzött meglehetősen erős kifejezéseit. Ugyanis az oldalon forrásként szereplő weboldal ezé az internetes áruházé, amelyen többek közt „garantált székely minőségű” asszont, G.bát, pistabát, székely huszárt, székely bicskát lehet rendelni. Már ebből is sejteni lehet, hogy ez a kép egy hoax, ráadásul egy olyan, amely 2013 óta kering az interneten, ahová, mint tudjuk, ami egyszer felkerül, az többé nem kerül onnan le.

Ráadásul Radó Tibor nem is finomkodott, amikor a következőket (is) írta: „Rohadj meg Fletó!
Végérvényesen és visszavonhatatlanul javaslom: Takarodj! Van az a szint, amit következményekkel sem tudok elnézni és elviselni.
Rohadj meg te hazaáruló, nemzetgyilkos féreg! Hogy jössz ahhoz, hogy a Nagyszüleimre azt mond, hogy nem Magyarok és hogy Trianon jogos volt minden következményével? Mindenkit megkérek, hogy ha osztja fletó véleményét, akkor engem ne keressen! SOHA
!”

A vita hevében született egyik bejegyzés.

Ez utóbbi mondattal már Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnökkel és másokkal ez ügyben történt véleménykülönbségekre reagált. De azt is írta: „Anyám ezt remélem soha nem fogja látni, mert 70 évesen és két bottal is odasétál hozzád és addig üt, amíg lélegzel. A családom mindig is MAGYAR volt. A Csallóközben éltek MAGYAR földön, de a fajtád, a politikus ezt tönkre tette és marhavagonokba gyümöszködve egy teljesen más vidékre költöztette. Nagypapám nem jó szándékból volt 9 évig katona, hanem a politikai baromságok miatt. Hogy jössz te ehhez, hogy MAGYAR embereket öregségükben és sírjukban is meggyalázol?
Te féreg, mert ember nem lehetsz. Takarodj!!! Azért imádkozom, hogy megtanuld mi a MAGYAROK ISTENE!

Mucsi Tamás persze nem hagyta a dolgot annyiban, ráadásul azt feltételezte, hogy a polgármester a bejegyzéseit borközi állapotban tehette. (Aki azt írta, hogy nem.)

Igazán megfontolandó gondolatokkal szállt be az egyébként több kommentelő által is gyűlölettől fröcsögő polémiába Kasuba Róbert plébános: „… amely indulatot ez a fénykép kiváltott belőled, és a kommentelőkböl, arra reagálni kell. …megértem azok fájdalmát, akiket akár a lakosságcsere útján, akár más módon érintett az áttelepítés, vagy az hogy otthonuktól el kellett szakadni, azt hiszem ennek a 8 év alatt, mióta Pitvaroson és környékén szolgálok elég tanújelét adtam. Azonban kérdezem én (és nem Gyurcsányt védve, hanem a józan ész nevében) mi a bizonyíték arra, hogy ez a mondat elhangzott? Mármint ami a kép mellé van írva? Mert egy ilyen képet bármikor tudok készíteni én is bárkiről. Mielőtt vádaskodunk, háborgunk, és polgármesterhez nem illő (sőt emberhez sem illő) kijelentéseket teszünk, talán érdemes lenne a konkrétumoknak utána nézni. Mert az nem elég, hogy “én azt gondolom, hogy ő ezt mondhaTTA, mert amúgy is egy mocsok, szemét, hazaáruló” Úgyhogy szeretném látni a konkrétumokat, utána lehet véleményt formálni. Emlékezz vissza polgármester úr, hogy neked milyen rosszul esett, és mennyiszer adtad hangját itt a facebook-on is, amikor a falu lakosai félhírek, és pletykák alapján formáltak Rólad, a munkádról, vagy a veled dolgozókról véleményt, mennyiszer keltél ki hasonlóan magadból. A másik dolog: nagyon megütötte a fülemet (szememet), sőt megrémített a következő hozzászólásod: “Fletó és követői előttem ne álljanak meg. Soha se keressenek, még akkor se, ha munkahelyi kötelességem lenne fogadni.” – kérlek emlékezz vissza a polgármesteri esküdre, amelynek végén buzgón mondtad: “Isten engem úgy segéljen” (ott voltam, hallottam). A te feladatod az, hogy képviseld a falu lakóit, sőt mi több az összes képviselő dolga is ez. Mégpedig válogatás nélkül. Ha és amennyiben amit írtál komolyan gondoltad, és valóban ez a meglátásod, valóban szelektálni akarsz kis falunk lakosai között politikai alapon, vagy bármely alapon, akkor valami nagyon célt tévesztett nálad. Én becsülöm mindenkinek a politikai vagy egyéb véleményét, mert úgy gondolom, hogy az az ember sajátja, és Magyarországon legalább látszólag ma demokrácia van. A te véleményedet is tiszteletben tartom, bármely témával kapcsolatban, DE elfogadnom nem kell. Felemelhetem a szavam úgy is mint ember és úgy is mint pap. Most ezt tettem, és arra kérlek, maradjunk meg a józan ész a tények, és valóság talaján, bármivel is kapcsolatban kell megnyilvánulni, sőt ne tegyünk olyan elhamarkodott kijelentéseket, amelyeket később általában megbán az ember.”

A vita azonban ennek ellenére sem csitult, sőt fokozódik. A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke ma sajtóközleményben követelte a pitvarosi polgármester azonnali lemondását. A makói politikai életben immár a patkányozós kommentjéről is ismert Mucsi Tamás közleménye szerint „gyáva módon saját édesanyja mögé bújva fenyegette meg gyilkossággal Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét. A DK szerint a polgármester méltatlanná vált a pitvarosiak képviseletére; sem gyilkosok, sem gyilkosságról romantikázók nem képviselhetik az itt élőket.”

Persze megkérdeztük Radó Tibor polgármestert, hogy hogyan is született ez a megosztás és a hozzá fűzött kommentsorozata. Azt mondta, hogy mélyen megérintette a lelkét a fotó és az azon szereplő mondat, hiszen a nagyszüleit és édesanyját is a felvidéki Gútából telepítették ki a magyar-csehszlovák lakosságcsere idején.

A polgármester Gútában. Anyai nagyszüleit innen telepítették ki. (Fotó: Radó Tibor facebook oldala)

– Bár az akkori őslakos pitvarosiak gyüttmöntnek nevezték a faluba kényszerrel betelepített magyarokat, a nagyszüleimet becsületességük és tisztességességük miatt nagyon hamar tisztelni kezdték. Nagyon megcsavarta a lelkemet, amikor a Gyurcsány képet megláttam, s nem vizsgáltam annak igazságtartalmát. Nagyszüleim úgy érkeztek meg annak idején a magyar határra, még az elsők között, hogy a nagymamám egyik kezében fogta az 1 éves édesanyámat. A magyar határőr pedig, mert annak nem voltak papírjai, el akarta tőle venni. Mire a nagymamám egy vasvillát szorított a katona torkának, aki nem tudott mit tenni, nem vette el tőle édesanyámat.

Gyurcsány Ferenc, az egyetlen, akinek teljes joga lenne hozzászólni a témához, lapzártánkig nem reagált a bejegyzésre.