Hírek

Ötödiktől jár ingyentankönyv mindenkinek

MH közérdekű


A családi adókedvezmény keretösszege 277 milliárd forintra emelkedik, ez 8 százalékkal több, mint az idén – fűzte hozzá. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű csaknem 110 ezer család teljes egészében megőrizheti a bruttó jövedelmét.

Az ingyenes tankönyvellátottak köre tovább bővül, és 2017 szeptemberétől már az ötödik évfolyamos diákok szüleinek sem kell fizetniük az iskolai könyvekért. Kitért arra, hogy az élelmiszeráfa-csökkentés is minden családot érint, ennek köszönhetően 35-40 ezer forintot is meg tudnak majd spórolni.

Komoly eredményeket értek el az elmúlt két, két és fél évben, így a valamennyi szegénységi kockázatnak kitett emberek száma 465 ezerről 293 ezerre, azaz a harmadával csökkent a KSH mérése szerint.

Az ingyenes gyermekétkeztetést a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára, és a szükséges forrást is biztosítják a feladathoz. Ennek megfelelően jövőre 74 milliárd forintot adnak erre, az idei 71,7 milliárd után – hangzott el Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős és  Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.