Makó

Színes programok a makói romanapon

Albert Barbara – Makó


A focikupán három csapat indult, mert párhuzamosan más sportesemények is zajlottak. A kispályás meccsek 30 percesek voltak. A mérkőzések közben akadt, aki Messi bőrébe bújt vagy éppen Cristiano Ronaldo s Neymar gólörömét utánozta. A gyerekek nagyon élvezték a megmérettetést.

– Zenés produkciók és sportbemutatók váltják egymást. A sportot is népszerűsítjük, ezért elég sokszínű a program. A makói rendőrkapitányság jóvoltából két járőrautóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők és a balesetmentes közlekedésről egyaránt szó esik – mondta a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gilingerné Ráday Krisztina.

A megnyitó után Patály Róbert adta elő a cigányság Himnuszát. A program a Forgatós Táncegyüttes fellépésével folytatódott. Kínyó Kata a népdalok világát idézte fel a színpadon.

– Egy olyan összetartást és összefogást várok, hogy a sport és a tanulás legyen az első a roma gyermekek életében. Régóta figyelemmel kísérem őket és célom, hogy segítsek nekik. A magyarcsanádi Mezei Róbertnek, aki művészien hegedül, szerveztünk adománygyűjtést. Szabó Sándor, Szabó Csaba, Szabó Norbert, Szalai Ferenc, Égető Zsolt, valamint a szigetközi Diamond Hotelnek köszönjük, hogy megvalósulhat egy álom: lett saját hegedűje – árulta el Kurai László, az egyik adományozó.

Nemcsak a Makói Fiúk mutatták be tehetségüket a nap folyamán, hanem a Talent Tehetségkutató is műsorral kedveskedett az érdeklődőknek. A futball mellett a Budo Klub kick-box szakosztálya egyaránt bemutatkozott a rendezvényen.

– Tavaly is részt vettem egy hasonló nagyszabású eseményen. Örülök minden olyan programnak, ami közösséget épít. Rendkívül fontos a kisebbség önazonosság tudata és az integráció – fogalmazott Sánta Sándor önkormányzati képviselő.

A Cigányság Világnapja után a közönség ismét találkozhatott Luigival, aki rendkívül közkedvelt és természetesen sosem hiányozhat a roma közösség eseményeiről.

További képeink a galériában. A videó pedig itt.