Hírek

Vidám borünnep a vakok otthonában

MH


Míg a korábbi esztendőkben a Csongrád Megyei Vakok Otthona lakói maguk sétáltak el a gondozók kíséretével a szegedi borünnepre, ma már a borünnep látogatott el hozzájuk, ahogy tette ezt az otthont segítő alapítvány támogatásával pénteken délelőtt.

Az újszegedi otthon ebédlőjében egymást váltották a borral kapcsolatos kérdések. A vidám vetélkedőn nem csak az derült ki, hogy a szőlőből hogyan lesz az életet (is) jelentő bor, de az is, hogy milyen eszközökkel művelik a szőlőt, hogyan lesz a mustból bor, hogy abból nem csak vörös és fehér, de rosé is van.

A vetélkedő közel ötven résztvevője közösen kuncogott Kiss Tamás, a szürkebarát és az egri leányka viszonyát ábrázoló humoros versén. Több nótával közösen dalra is fakadtak, így énekelték el a Vörös bort ittam az este, a Lemegyek a pince fenekére vagy A horgosi csárda ki van festve című közismert magyar nótákat.

De kiderült az is, mi is az a borkorcsolya, már ha nem ropogtatni való.

Mindemellett fehér, vörös és rosé borokat kóstolgattak a vetélkedő résztvevői és nézői, igaz aki nem élt egyikkel sem, annak szőlőből készült gyümölcslé oltotta a szomját. De a borkóstoláshoz járó sajtkóstolást ez sem zavarta.

A jó válaszokkal a legtöbb szőlőfürt matricát összegyűjtő versenyzőként Prohászka Dezső ölthette fel a borlovag aranylánccal díszes köpenyét.

Az ünnepségen Sebestyén Edit intézményvezető mondott tósztot.