Hírek

Helikopterrel mentették a magyar katonákat

Búz Csaba – Koszovó


Az épületek közötti harcászatot a – többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló – magyar század a saját kiképzési keretein belül tervezte és szervezte meg. A kiképzés több napon keresztül zajlott és a három szakasz egymást felváltva gyakorolt. Az alaphelyzet minden esetben ugyanaz volt: az egyik szakasz zárta a területet, egy másik alegység megtisztította az épületet, a harmadik szakasz pedig a Slim Lines tábor területén készenlétben várakozott.

A gyakorlások „forgatókönyve” szerint két magyar katonát egy faluban támadás ért, járművük mozgásképtelenné vált, ezért bemenekültek a közeli épületbe, ahol az ellenséges személyek fogságába estek. A helikopteres kiszállítással kezdődött harcászat közben a század feladata a két fogva tartott katona kimentése volt. Természetesen mindennap volt egy kis változtatás, mert a kiképzés vezetői mindig másik épületben, vagy egy másik helyiségben helyezték el a túszokat.

A kiképzés során a század állományába tartozó harctéri életmentő (CLS – Combat Live Saver) katonák is szerepet kaptak, mert az épületek átvizsgálása közben „megsérült” katonákat is el kellett látni. A magasabb szintű egészségügyi ellátás megkezdéséhez egy raj szállította a kijelölt sérülteket a sebesültellátó pontra, ahol a század vezénylőzászlósa készen állt arra, hogy szükség esetén megigényelje a légi sebesültszállítást.

A portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM – KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) alárendeltségébe tartozó Charlie század ellenőrző-áteresztő pontok működtetésében, járőrözési és – szükség esetén – tömegkezelési feladatokban is részt vehet Koszovóban.

V. István százados, a Charlie század parancsnoka elmondta: a kiképzéseik és gyakorlataik során a CRC (Crowd Riot Control – tömegkezelési feladatok) foglalkozások kerülnek előtérbe, ezért most egy más jellegű feladatot, az épületharcászatot és annak alapjait gyakorolták. „A beépített területen történő harcászat közben az épület megközelítésére, az ajtók átvizsgálására és az épületen belüli mozgás gyakorlására került a hangsúly.” – tette hozzá a százados.

A gyakorlatról készült további képek a galériában.