Makó

Menhelyet szeretnének a makói állatvédők

Gajáta Fanni – Makó


Kaskötő Gizelláék februárban vették át a Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület vezetését. Nagy terveket szeretnének megvalósítani, azonban helyhiány miatt egyelőre nem tudnak véghezvinni.

– A legtöbb lakossági fórumra elmentem, ahol megkértem a jelenlévőket, hogy akik tudnak olyan városhoz közeli tanyáról, amely eladó, akkor szóljanak – mondta el az egyesület képviselője. –  Valami hely kell, ahová a jószágokat be tudjuk fogadni, hiszen nem megoldás, hogy hárman-négyen vagyunk ideiglenes befogadók. Néha nálunk is 15 kutya van egyszerre.

Ha létrejön a menhely, akkor a projektek is valóra válhatnak. Nem csak befogadnák a kóbor állatokat és gazdát keresnének nekik, hanem olyan programokat is kitaláltak, amelyből mindenkinek haszna válhatna.

– Szeretnénk kutyaterápiát. Van egy kutyakiképző tagunk, így ő segítene ebben. Például idősekkel kötnénk egy megállapodást, hogy örökbe fogadnának egy kutyát, majd ha úgy érzik, hogy nem tudnák gondozni, visszafogadnánk. Vagy alkalmanként vinnénk el hozzá, amikor szüksége van rá. Bár külföldön ennek nagy sikere van, nálunk még nagyon gyerekcipőben jár – avatott be a tervekbe.

Saját és megőrzésen lévő kutyák Gizellánál.

– De nem csak az idősekre gondoltunk, hanem a gyerekekre is. Például a szülő elhozná a gyerekét, és mint az állatkertekben, örökbe fogadnának egy kutyát, akihez eljárna etetni, sétáltatná és foglalkozna vele. Így a kötelességtudatuk is fejlődhetne a kicsiknek. Vagy lehetne olyan is, hogy a kennelek elé odaülne egy gyerek és olvasna a jószágnak. Ez mindkét félnek jó lenne.

A képviselő elárulta, a József Attila Gimnáziummal már meg is kötöttek egy együttműködést: a kötelező önkéntesi munkát a menhelyen is ledolgozhatnák a diákok. De a kisiskolásokra is gondoltak: szívesen tartanának előadásokat, akár a felelős állattartásról is. Emellett a napköziztetést is bevállalnának, így az egyedül maradt kutyák nem unatkoznának együtt, hanem az egyesület vigyázna rájuk.

Gizella elmondta, rengetegen fordulnak hozzájuk segítségére, akár hajnalban is szólnak nekik, ha kóbor állatot találnak. Sokat köszönhetnek dr. Sebő Ottó állatorvosnak is, akinél szinte állandó vendégek.

– Sikeres örökbeadásaink is voltak, a múlt hétvégi eledelgyűjtésnél kettő kutyus is gazdát talált. Például az az eb is, amelynek belenőtt a nyakörv a nyakába. De előtte őt is meg kellett gyógyítani – mondta. – Azonban örökbeadáskor az új gazdival egy szerződést írunk alá.

Tavaly ősszel egy pályázaton 150 ezer forintot nyert az egyesület, ebből szeretnének segíteni az ivartalanításban azoknak, akik kérik. Sokat kampányoltak az 1 %-okért, remélik, sokan ajánlottak fel. Nagyvállalatokkal is felvették a kapcsolatot, amelyek segítenének, de amíg nincs menhely, nem tudnak mire adni.

– Számunkra a legfontosabb egy olyan tanya vagy ház, amely közel van a városhoz. Ha meglenne a menhelyünk, sokkal több segítséget kaphatnánk.