Makó

Makói virtuózok a Hagymaházban

Oláh Nóra – Makó


Öt tehetséges, művészi pályájának elején járó, makói kötődésű zenésznövendék adott ízelítőt tudásából a Hagymaház emeleti pódiumtermének közönsége előtt. A jó ízléssel összeállított komolyzenei repertoárban a fiatal muzsikusok változó formációkban léptek fel. Az egyes műsorszámokat a gitáron játszó Bozsogi Gergely konferálta fel, minden darabhoz néhány érdekes, plusz gondolatot, információt hozzáfűzve.

A nyitányként felcsendülő mű – Beethoven G-dúr triójának utolsó tétele – például eredetileg hegedűre, brácsára és csellóra íródott, ám egy merész újítással a cselló szólamát gitárra adaptálták, s ebben a formában adta elő a Szegedi Zeneművészeti Tanárképzőn tanuló, hegedűn játszó testvérpár, Petrovics Petronella és Máté, illetve Bozsogi Gergely gitáros, aki ugyanannak az intézménynek a hallgatója.

A hazájának népzenei elemeit a műveibe építő finn zeneszerző, Jean Sibelius Nocturne-jét Petrovics Máté játszotta, zongorán kísért a Szegedi Vántus Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, Martin Bogdán. Majd a muzsika képzeletbeli útvonalán délebbre utazva, a spanyol komolyzenét csúcsra juttató Joachim Rodrigo darabja következett a sorban, Bozsogi Gergely előadásában.

Bach művét játszotta a budapesti Bartók Béla Konzervatórium hallgatója, Vass Eszter Gréta, aki – két másik hegedűs társához hasonlóan Setényiné Rácz Gabriella hegedűtanárnő növendékeként szerezték meg hangszeres tanulmányaik alapjait a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Mozart legkiforrottabb és egyben legnehezebb hegedűversenye következett Petrovics Petronella és Martin Bogdán tolmácsolásában, majd egy spanyol származású francia komponista, műve hangzott el. A spanyol népzenét a klasszikus muzsikába ágyazó romantikus zeneszerző darabját Vass Eszter Gréta játszotta hegedűn, zongorán kísért Martin Bogdán.

A növendékhangverseny zárószámában Petrovics Petronella, Petrovics Máté és Bozsogi Gergely lépett fel Vivaldi triójával – a legnagyobb barokk zeneszerző La Folia téma és variációk című művét adták elő.

A közönség körében nagy sikert arató bemutató a Hagymaház komolyzenei pódium-koncertsorozatának nyitó rendezvénye volt.