Hírek

Javítják a kiskeresetűek helyzetét

MH összeállítás


A magyar kormány készül a népszavazásra, ezért zajlik most egy tájékoztatás – mondta. Hozzátette idén május 17-ig összesen 11 ezer 840 ember lépett be illegálisan Magyarország területére. Lázár János az elszivárgó menekültekről azt mondta, akiket meg tudunk állítani a határ térségében, azok valóban nem választják a hivatalos belépés lehetőségét. Vannak olyanok, akik nyugat felé elhagyják az országot. Arról is beszélt, hogy a mostani európai szabályok alapján nem lehet a menedékkérőket zárt táborban tartani.

270 milliárddal több jut jövőre oktatásra és 130 milliárddal több egészségügyre – mondta. Kiderült folytatódnak az életpályamodellek, valamint több nagyobb infrastrukturális beruházás is.
A kormány mindent megtesz az alacsony keresetűek helyzetének javítására. Folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, ami azt mutatja, hogy évente tízezrek kerülnek a munkaerőpiacra. Mindez azt bizonyítja, hogy sikeres a közmunkaprogram.
Az idei első negyedéves gazdasági növekedési adattal kapcsolatban azt mondta Lázár János, voltak olyan cégek, ahol jelentős átalakítások történtek az év első felében. Az uniós forrásokból tavaly 480 milliárdot, míg idén csak 200 milliárdot fizettek ki. Valószínűleg nem fordul elő még egyszer olyan visszaesés, mint ami az első negyedévben volt. a kormány gyorsítani szeretné az uniós források lehívását.

Május végén folytatódnak a földárverések. 60 ezer hektár kerül kalapács alá. Eddig 10 ezer gazda szerzett tulajdont – derült ki. 240 milliárd forint folyt be eddig a földeladásokból, amiről a jövő héten dönt a kabinet. Összesen 8100 gazda kap hitelt, a kormány ezzel is segítené a gazdákat
Lázár János szól arról is. Hogy a kabinet meggyorsítja a hitelezést, ennek köszönhetően a következő félévben 700-800 milliárd forint kerül ki a gazdaságba.

Lázár János szerint megvizsgáljá, hogyan lehetne a kiskereskedelmi szektorban esélyt teremteni a magyar termékeknek, így a magyar gazdáknak. Az elmúlt egy esztendő kritikus volt a tejtermelők számára – tette hozzá – Ausztriában ezt úgy kezelik, hogy az ottani kiskereskedelmi szektor átmenetileg lemond valamennyi profitról a termelők javára.

Az Európai Unió 300 milliárdos megszorítást javasolt hazánknak amire – Lázár János szerint – semmi szükség nincs. Az elmúlt hat évben az EU egyetlen jóslata sem vált be a magyar gazdasággal kapcsolatban. Kizárt, hogy emiatt jövőre túlzottdeficit-eljárás induljon Magyarország ellen – mondta.

Hamarosan bejelentik az egészségügyi béremelést, erről külön tárgyal a kormányzat az egészségügyi szakdolgozókkal és az orvosokkal. Mindkét tárgyalás a végéhez közeledik. Szeretnének jelentős béremelést.

Orbán Viktor jövő februárban kezd széles körű konzultációt arról, hogy pártelnökként kit javasol az államfői tisztségre a Fidesz-frakciónak – közölte Lázár János, aki kifejtette: a Fidesz alapszabálya értelmében a kormánypárt mindenkori elnökét illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak.