Hírek

Az Időlovagok nyerték az Espersit-versenyt

Gajáta Fanni – Makó


Negyedik alkalommal rendezett versenyt a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány és a makói József Attila Városi Múzeum közösen. Idén Espersit János halálának 85. évfordulója alkalmából hirdették meg a vetélkedőt a térségi általános iskolásoknak. Ma délután a felső évfolyamos diákok érkeztek a makói múzeumba a négyfordulós verseny döntőjére.

– Tavaly ősszel, a tanév kezdetével indult el a verseny, ekkor írásban kaptak feladatokat a csapatok. A tavaszi fordulóban újabb írásbeli részt kellett megoldaniuk a diákoknak. Ma szóbeli döntő lesz – tudtuk meg Halmágyi Páltól, a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány titkárától. – Espersit János életéről, munkásságáról, József Attilával és Juhász Gyulával való kapcsolatáról és barátságáról szól a mai nap.

Halmágyi Pál szerint a csapatok nagyon felkészülten érkeznek a döntőre minden évben. Elmondta, lehet látni, hogy a gyerekek mindig utána keresnek a feladatoknak, sokszor a múzeumok adta lehetőségeket is kihasználva. A diákoknak és tanáraiknak igazi kutatómunkát kellett végezniük a verseny alatt. Az alapítvány többféle szakirodalmat is megadott segítségül, de néha ennél is többre volt szükség.

– A könyvek mellett az internet segítségével készültünk a versenyre. Voltak olyan témák, amelyeket csak könyvből lehetett kikeresni, így sokat kelle kölcsönöztünk könyvtárakból. Kalandos kutatómunka volt, hiszen sok óra munkája van benne, mire eljutottunk idáig – avatott be minket Kovács Mária, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Tagintézmény történelem szakos tanára. – Tanárként negyedik alkalommal veszek részt a versenyen, idén öt, öttagú csapattal érkeztem.

– Már másodjára veszek részt ezen a versenyen. Azért is jelentkeztem, mert érdekes dolgokat tudhatunk meg, illetve szeretem a történelmet is – árulta el Borka Marcell, aki az Almási iskolába jár. – Körülbelül két hete kezdtünk el felkészülni Lehoczki Istvánné tanárnővel.

A diákok minden évben izgalmas utazást nyerhetnek. Idén a felújított gyulai Almásy-kastélyba utazhat az első három helyezett csapat, azaz a győztes Időlovagok, a második Eszes Csajok és Dávid, illetve a harmadik helyezett Makaiak. A csapatokat Kovács Mária készítette fel.