Hírek

Bátyi Zoltán makói gyilkosságról is írt a Hóhércsárdásban

Gajáta Fanni – Makó


Közönségtalálkozóra érkezett a makói József Attila Városi Könyvtárba Bátyi Zoltán író-újságíró. A Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára magával hozta idáig megjelent köteteit is, amelynek születéséről is mesélt az érdeklődőknek.

– Már kamaszkorom óta az írással szeretettem volna foglalkozni. Még nem tudtam, hogy milyennel. Akkor még úgy gondoltam, hogy úgy lehetek író, ha elmegyek újságírónak – emlékezett vissza Bátyi Zoltán, aki gyorsan hozzátette: Magyarországon hiába volt egykoron hagyománya az irodalmi újságírásnak, ma ez megváltozott és nem lehet újságíróból író.

A szegedi író egykori munkája során rengeteg érdekes tudósítást, riportot készített, amelyek nem fértek bele az újságba. Azonban ezek összeálltak egy könyvé.

– Írtam a Csillag történetéről, a parancsnokáról, az orvosáról, pszichológusáról és a végén azt vettem észre, hogy majdnem összeállt egy könyvvé. Miután megírtam, rájöttem, hogy mennyi minden kimaradt. Ekkor született meg az Életfogytiglan, ahol már egy speciális csoport életével foglalkoztam.

Új kötetében, a Hóhércsárdásban a magyarországi kivégzésekről írt. Elmondta, hogy rengeteg kutatómunkát igényelt ez a kötet is, még külföldiekkel is felvette a kapcsolatot, hogy hiteles információkat tudjon átadni.

– Csak szeretni kell írni, ennyi a lényeg. Ha szeretsz írni és örömödet is találod benne, akkor ott a papír és tele kell írni. Bár a mai modern világban inkább a billentyűzet és a monitor áll rendelkezésre.

Felesége, Bátyiné Mester Zsuzsa abban segít, amiben tud. Ahogy ő mondta, férjének nyugalomra van szüksége, amikor ír.

– Nagyon sokszor én olvasom el az írásait, mint egyfajta szűrő. A helyesírást is nézem, de igyekszem az olvasó szemével is olvasni és adok neki tanácsokat, bár erre nagyon ritkán van szükség – avatott be a háttérmunkálatokba. – Amikor olvasom a novelláit, még mindig előfordul, ha szépet ír, a végére potyognak a könnyeim. Olyankor odamegyek hozzá, és megkérdem: hogyan kérjelek meg egy ilyen gyönyörű novella után, hogy vidd le a szemetet?

Az író a legújabb könyvébe is beavatta az érdeklődőket: elárulta, az elmúlt 10 évben történt megyei gyilkosságokat gyűjtötte össze és ásott mélyebbre az ügyekben. Mint elmondta, egy makói eset is helyet kapott a kötetben.