Makó

Titkok és virágok a templomkapunál

Szabó Anita – Makó


A szép szokást Makón a plébánián működő, 596. sz. Szent István Király Cserkészcsapat honosította meg a rendszerváltás után, amikor a templom minden bejáratát a saját maguk által gyűjtött virágokkal díszítették fel. A fénykorában 100 fővel működő ifjúsági közösség ezzel a gesztussal emlékezett meg a Szentlélek kiáradásának ünnepéről, Pünkösdről. Ma már a csapat hivatalosan nem működik, de egykori tagjai közül többen őrzik a szép hagyományt.

– Öten végezzük a munkát, az idők folyamán már kialakultak a feladatok. Ketten az előző nap délutánján a határban gyűjtenek vadvirágokat, hogy minél változatosabbak legyenek a füzérek, vasárnap hajnalban pedig mindenki kötözi a csokrokat. Ezeket felerősítjük egy fakeretre, így biztosan kitart hétfő estig a díszítés, amit a hívek mindig örömmel fogadnak – avatott be a részletekbe Szabó Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy a templomba látogatók közül sokan nem csak megcsodálják a különleges kaput, de saját kertjük ékességeit is felajánlják erre az alkalomra.

A csapattagok beszámoltak arról is, hogy egy évtizeden keresztül, mindig szebbnél-szebb csokrok várták őket már reggel a kapura tűzve, de a felajánló személye soha nem derült ki. Sajnos az utóbbi egy-két évben elmaradt a meglepetés, arra gondolnak, talán meghalt vagy elköltözött a titkos jótevő. Ennek ellenére mindig bőven akad más virág adomány.

– Soha nem készül két egyforma díszítés, mert mozgó ünnep lévén mindig más-más növényeket találunk. Korábban mindig szarkaláb volt az alap, de ebből mostanában nem sok terem, így az utóbbi években bodzát szedünk, és ezekbe tűzdeljük bele a színes virágokat. Szerencsére az idén sok volt a rózsa, így nem csak szép, de illatos kapu várta a híveket. Kicsit izgultunk az időjárás miatt, de kegyes volt hozzánk és nem esett az eső az idén sem – mesélt a munkájukról Majorosné Rácz Krisztina.

Pünkösdöt Húsvét után 50 nappal ünnepli a keresztény világ, amikor a Szentlélek kiáradásáról emlékezik meg. A két naphoz számos népi hagyomány is kapcsolódik, ilyen a májusfaállítás, a királyválasztás és a tavaszköszöntés. Ez utóbbinál régen bodzát, rózsát, jázmint tűztek a kerítésekre és zöld ágakat a lányos házakra.

A virágos kapu rövid életű, csupán két napon át, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén csodálható meg, de arról biztosítottak a díszítők, hogy lesz jövőre is.