Makó

Pünkösdi királyt választottak Makón

Oláh Nóra – Makó


A délelőtt 10 órától kezdődő rendezvény – elsősorban a Forgatós Táncegyüttes közreműködésének köszönhetően – a pünkösdi népszokásokat elevenítette fel. A bemutatott koreográfiában a lányok pünkösdi királynőt, míg a legények királyt választottak maguk közül.

A hagyomány szerint ez a fajta királyság, mint tudjuk, rövid ideig tart – csak úgy, mint az udvaron álló, feldíszített májusfa. Ennek kitáncolásához persze elkelt a segítség: a néptáncosok egykettőre társakat találtak maguknak a közönség soraiban, így hamarosan egész körtánc-kígyó karikázott a sorsára váró fa körül. A felpántlikázott, jókora ág ellenállt ugyan az erősödő szélnek, ám a megszaporodott táncosok lendületének már kénytelen volt megadni magát…

A táncolás után jólesett a friss kalács, de a kézművességre fogékony látogatók is hamar találtak elfoglaltságot maguknak. Ki lehetett próbálni a kosárfonást, a horgolást – természetesen kortól függetlenül. A gyerekek körében népszerűek voltak a papír megmunkálását kínáló asztalok, ahol pünkösdi rózsát és plasztikus papírgalambot lehetett vágni, hajtogatni, ragasztani. A türelmesebbek az apró részletességű színezőket részesítették előnyben.

A skanzen tornácán eközben készült a sok mézeskalács – a munkafázisokban a fiúk is „konyhatündéri” aktivitással vették ki a részüket. A kézműves szorgoskodásra még délután is jöhettek az érdeklődők.

Képeink a múzeumi pünkösdölőről itt láthatók.