Makó

Megszentelték a veterán autókat

MH


A Maros-parti Veterán Autós, Motoros Közhasznú Egyesület servezte hétvégi rendezényre idén közel harminc járművet regisztrálta a tulajdonosaik. Az ország számos pontján kívül Romániából és Szerbiából is jöttek az oldtimerek szerelmesei.

A találkozó nyitányaként Biró István görögkatolikus parókus és Varga Attila római katolikus esperes-plébános szentelte  meg a járműveket és a vezetőit. A találkozó a Hírös Makaiak Emlékévének ehhez kapcsolódik, hiszen a Ford T-modell neves konstruktőre, Galamb József a város szülötte. Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében elmondta: a város fontosnak tartja megőrizni Galamb József örökségét, A Ford T-modell egykori főkonstruktőre neve összeforrt Makó történetével. A neves autó első példánya 1908-ban gördült le a futószalagról, ennem 110. évfordulóján, azaz 2018-ban ezért emlékezik meg a város Galamb Józsefről. Addigra szeretné felújítani az egykor a mai Deák Ferenc utca sarkán működő Ford lerakat épülete homlokzatát.

Délelőtt járművek átgördültek Maroslelére, onnan továbbmentek Hódmezővásárhelyre, s késő délután érkeznek vissza Makóra. Este a Glorius Vigadóband adnak díszvacsorát a XI. Maros-parti randevú és III. Ford T-Modell Nemzetközi Veteránjármű Találkozó résztvevőinek

Vasárnap reggel 8 órakor a résztvevők megkoszorúzzák Galamb József szobrát, majd az érdeklődők a 9 órától délig a Korona, a Grand Hotel Glorius és a Hagymatikum környékén tekinthetik meg az érdeklődők testközelből is a régi autókat és motorokat.