Hírek

Előretolt bázison a magyar katonák

Búz Csaba – Koszovó

A Keleti Nemzetközi Harccsoport (Multinational Battle Group East) előretolt vezetési pontjának (FCP – Forward Command Post) egyik alapvető rendeltetése, hogy Koszovó északi részén megfigyelő pontokat üzemeltessen és járőrfeladatokat lásson el. Ennek a több nemzetből álló, zászlóalj szintű szervezetnek az egyik része a Novo Selo-i táborban állomásozó és a többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század is.

Koszovó északi régiója távol esik Novo Selotól, ezért ennek a távolságnak a kiküszöbölésére szolgál Camp Nothing Hill. A táborban, az FCP alárendeltségébe tartozó alegységek egymást váltva látják el a szolgálatot, amelyet a magyar század április elején vett át a német katonáktól.

T. Péter százados, a Delta század parancsnoka a hamarosan véget érő kitelepüléssel kapcsolatban elmondta: a század tevékenységén nem kellett változtatni, hiszen eddig is járőrözési feladatokban és megfigyelő pontok üzemeltetésében vettek részt. Ezen felül Camp Nothing Hillben a magyar katonák a felelősek a tábor őrzéséért és védelméért, illetve a főkapun történő beléptetésért is. – A táborból induló járőrözés során a katonáknak alapvető feladata: a kijelölt területek megfigyelése és az utak járhatóságának folyamatos ellenőrzése – tette hozzá a százados.

A járőrözési feladatok folyamatos ellátása mellett tovább folytatódtak az általános katonai kiképzések (tömegkezelés, fegyverzettechnika, térképészet) és a mindennapos testnevelés foglalkozások is.

További képeink a galériában!