Makó

Egyházzenei koncerten a makói fúvószenekar

Oláh Nóra – Makó


Az egyházzenei koncertsorozat egyik állomásaként nemrég a szegedi Szent Rókus Templomban lépett fel a VOX Universitatis Szegediensis Énekkar, Cseri Zsófia, a SZTE ZMK főiskolai docensének vezényletével, valamint a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Makói Magán Zeneiskola Egyesített Koncert Fúvószenekara.

A mintegy nyolcvan főt számláló együttest Csikota József, a SZTE ZMK egyetemi adjunktusa, a Kelet-Európai Fúvószenekari Szövetség elnöke, a Fúvószenekari Világszövetség (WASBE) elnökségi tagja vezényelte. Ez alkalomra vendégkarmestert is hívtak, méghozzá Csehországból: Václav Blahunek ezredest, a Prágai Professzionális Rendőrzenekar karnagyát a WASBE elnökségi tagját. A zenekar repertoárját olyan fúvószenekarra írt művekből válogatták össze, amelyek jól illeszkedtek a templomi hangzáshoz. A hangszerek néha valósággal a templomi orgona hangján szólaltak meg. A mai kortárs zeneszerzők darabjai magukkal ragadták a szép számmal megjelent közönséget, akik többször is visszatapsolták a zenészeket és karmestereiket.

Csikota József elárulta: az előadást három napos kemény próba előzte meg, amelybe már a vendég-dirigens is bekapcsolódott. A csehországi karmester elismerően nyilatkozott az együttes tagjainak fegyelmezett koncentrációjáról, példamutató odaadásáról és hangszeres tudásáról – és nem utolsó sorban a koncerten nyújtott teljesítményéről.

Július 9-én a zenekar a WASBE konferenciáján lép fel, majd Csikota József viszonozza csehországi kollégája látogatását – a Prágai Rendőrzenekar vendégkarmestereként.