Makó

Cirokból készül a magyarcsanádi seprű

Gajáta Fanni – Magyarcsanád


Seprűkoptatás után annak gyártásába is belefogtak a magyarcsanádi közfoglalkoztatottak. Tavaly kezdték meg a mezőgazdasági közmunkaprogram keretein belül 1 hektáron a cirkot termeszteni, majd ebben az évben egy igazi szakembertől tanulták meg az alapokat a munkások.

– A faluban egykoron Szűcs László gyártott seprűket. Azonban ő megöregedett. Nem csak készítéshez használt gépeit ajánlotta fel az önkormányzatnak, hanem azt is, hogy betanítja az embereket. Ennek nagyon örültünk és elfogadtuk a segítségét – foglalta össze Farkas János polgármester. – Úgy gondolom, olyan eszközt adnak ki a munkások kezük közül, amelyet szívesen használnak mások is.  

Bár közel 800 darab seprűt gyártottak már le a dolgozók, azonban Magyarcsanád mellett még csak Apátfalván és Földeákon dolgoznak vele. A polgármester elmondta, a faluban mindenképpen szeretnék árusítani, de hozzátette: valószínű csak ötösével vásárolhatják meg az érdeklődők. A közeljövőben falunapokon és más rendezvényeken is kínálnák a magyarcsanádi seprűket.

Berta Sebő már a seprűgyártás kezdetétől erősíti a csapatot. A helybéli férfi elmondta, jelenleg hatan dolgoznak és naponta körülbelül 15 darabot tudnak elkészíteni.

– Eleinte bonyolult volt a folyamat, de most már belejöttünk és könnyebben megy. Azonban be kell vallanom, hogy nehéz munka ez – tette hozzá Sebő.