Makó

Betiltják a mentolos cigarettákat

MH összefoglaló


Várhatóan szeptemberben-október elején lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról. – A szuverenitásunkat alapvetően érintő kérdésről van szó. A kötelező betelepítési kvóta ellen csak együttesen lehet fellépni – mondta. Hozzátette: a kormány elfogadhatatlannak tartja a pénzbüntetést és a kényszer betelepítést. Ez eljesen ellentétes az európai alapszerződéssel, és Brüsszel nem döntheti el, ki éljen az országban. A javaslat nem felel meg a magyarok érdekeinek – hangsúlyozta. Elmondta, hogy különbséget kell tenni a politikai menekültek és a gazdasági bevánsorlók között.

Közölte, miután Magyarország pert nyert a Philipp Morris ellen, így újabb szabályokat vezetnek be: betiltják a mentolos cigarettát, s egységes lesz azok csomagolása.

Újabb népegészségügyi programokat indít majd a kormány, mely a magyar oktatás minőségének a javítására is törekszik. A köznevelési kerekasztal jelenlegi javaslata alapján jövő őszre felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet annak érdekében hogy a magyar iskolarendszer legyen a legjobb. azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. Megerősítette: 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, és a rendszert úgy alakítják át, hogy lesz egy a szaktárca alá rendelt Klebelsberg oktatási központ, amely alatt 57 tankerületi központot alakítanak ki. Változni fog az iskolaigazgatók jogköre is.

Közölte azt is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás egyik okaként említette, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulni a diáknak, hogy munkába állhasson. Az oktatás egységes fenntartói rendszere és működtetése 55 milliárd forintba kerül majd A szakképzést a képzés színvonalának a javulása érdekében alakítják át.

– A mai rendszerben a négyéves szakközépiskolai oktatást követően nem lehet kikerülni a munkaerőpiacra. A cél, hogy négy év alatt mindenki érettségit és szakmai képzettséget szerezzen – mondta. Hozzátette: a tervek szerint a gimnazisták aránya 30-35 százalékra csökken.

A kormány szeretné, hogy minden településen legyen településképi törvény. Így minden szinten meg lehet határozni, hogyan védjük az épített környezetet. 110 milliárdos épület-rekonstrukciós programot indít a kormány, mely visszatérítendő, de kamatmentes támogatást jelent majd.