Hírek

Óriásgombolyag múzeum is lehet Nagylakon

Gajáta Fanni – Nagylak


Új helyszínen tartottak falugyűlést Nagylakon: az idáig megszokott művelődés ház helyett a nemrégiben átadott tornateremben gyűltek össze a község lakói. Gyarmati András elmondta, a művelődési házban mintegy 50 millió forintos felújítás zajlik.

– Öt fontos témáról szeretnék beszélni. Ezek között szerepel a gazdálkodásunk, a közfoglalkoztatottság, a szociális juttatások felhasználása, pályázatok intenzivitása és a fejlesztési tervek – foglalta össze a polgármester. – Most az a büszkeség tölt el, hogy már harmadik éve pozitív szaldóval tudtuk zárni az évet amellett, hogy folyamatos fejlesztések valósulhattak meg a faluban.

A 2014-es és 2015-ös évet is mintegy 33 millió forintos tartalékkal zárta a község, emellett az év végéig az összes tartozást is tudták rendezni. A polgármester reméli, az idei év lesz a község költségvetéseit tekintve a csúcs: idén várhatóan a 180 millió forintot is meghaladhatja.

A 2016-os év legnagyobb beruházása a művelődési ház megújulása, amely várhatóan júniusra elkészül. Emellett 10 millió forintot útjavításra szánnak, illetve saját forrásból megvalósulhat az Óriásgombolyag múzeum is.

Gyarmati Andráshoz főleg útfelújítással kapcsolatban és csatornapartok rendbehozatalával fordulnak. Kojnok Istvánt a faluban történő események mindig érdekli, ezért is látogatott el a falugyűlésre. A férfi szerint az egykori gyárnak újra kellene indulni, akkor többen maradnának Nagylakon.

–  A fiatalok elmennek, mert nincs munkalehetőség, azonban ha gyár újra üzemelne, talán maradnának. Sajnos, itt sok az idős és egyedül élő ember.

Enecskó Istvánné szerint a faluban élőknek kötelességük volna eljárni az ilyen gyűlésekre. Akiknek tudott, szólt, hogy jöjjenek el.

– 11 éve lakok itt, ebből 5 évet az iskola titkáraként dolgoztam. El vagyok ájulva, hogy milyen szép lett ez az épület! Mondtam is a polgármesternek, hogy le vagyok nyűgözve az egykori általános iskolától. Nagyon szép lett a tornaterem is – mondta az idős asszony. A nyugdíjas klub tagjaként örül, hogy a művelődési ház is megújulhat.