Makó

129 percig élesztettek újra

Gajáta Fanni – Makó


A szervezett mentés 129. évfordulójának alkalmából folyamatos, 129 percig tartó újraélesztési bemutatót rendeztek az Erdei János Városi Sportcsarnok aulájában. A makói mentőállomás dolgozói csecsemő, gyermek, és felnőtt bábun mutatták be a laikusoknak, hogyan is kell helyesen cselekedni egy újraélesztésnél.

– Egy egyszerű embernek az a legfontosabb, hogy felismerje a bajt és merjen tenni alapdolgokat is. Csak akkor van esélyünk, ha egy olyan személy van mellettünk, aki nem csak felismeri, hanem elkezdi a mellkas kompressziót és a befúvásos lélegeztetést – mondta el Bozsár József mentőtiszt. – Ha valaki kicsit bizonytalan, akkor telefonon keresztül irányítani fogják a kollégák, ameddig a szakemberek a helyszínre nem érnek.

A makói Kókai József mentőápolóként dolgozik a makói mentőállomáson. A családban ő az első, aki az egészségügyi vonalatban dolgozik.

– Nehéz megmondani, miért ezt a hivatást választottam. Az emberben van egy olyan vágy, ami hajtja, hogy segítségen másokon – árulta el a mentőápoló. – Már 10 éve dolgozok a makói állomáson, és tesszük, amit tennünk kell.

– Gyakorolni kell az újraélesztést. Ha ilyen élethelyzet lenne, nem biztos, hogy oda mernék menni.  – osztotta meg a tapasztalatait Krivánné Tibor Virág. Az idős hölgy szerint a legnehezebb rész a stressz leküzdése. – Nekem se jogosítványom, se elsősegély vizsgám nincs. A kíváncsiság hozott ide, hátha látok olyan dolgot, amelyet hasznosítani tudok.

Amíg az aulában a mellkas kompressziót és a befúvásos lélegeztetést gyakorolták, a sportcsarnok előtt egy eset kocsi is állt. Farkas László, a makói mentőállomás vezetője elmondta, ez a legfelszereltebb autó, amely Makó és környékén szolgál.

– Evvel minden súlyos és életveszélyes beteget el tudunk látni. Van benne defibrillátor, lélegeztető gép, gyógyszeradagoló pumpa, infúziók és életmentő gyógyszerek is – sorolta fel a vezető. – Makón egy ilyen eset kocsi található, amelyen hárman szolgálnak.

További képeink itt tekinthetőek meg!