Hírek

Rendőrök szállták meg a kiszombori ovit – videóval


A mostanra hagyománnyá vált, május első hetén megrendezett projekthét csütörtökön és pénteken csúcsosodott ki. A rendezvényhez, mint minden évben, idén is csatlakozott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Makói Rendőrkapitányság és a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség. Mellettük jelen voltak a mentők, a tűzoltók és a polgárőrök is.

– A „Bizalommal fordulok hozzád” egy intézményi innováció – fogalmazott a kiszombori óvoda vezetője. Hozzátette: 13 évvel ezelőtt született meg az alapgondolat, és tulajdonképpen az „Ovi-zsaru” programmal indult a kezdeményezés.

– Ekkor döntöttünk úgy, hogy minden évben projekthetet tartunkm- tette hozzá Börcsökné Balázs Márta. – Később meghívtuk a tűzoltókat, a mentőszolgálatot és a polgárőrséget, végül egy olyan szoros együttműködés alakult ki, amely példaértékű. A már hagyománnyá vált rendezvénysorozat programja évről-évre színesedik – sorolta.

A pedagógus elmondta: az együttműködés egyrészt aktív tanulás, hiszen a megszerzett tudást a gyermekek a gyakorlatban is alkalmazzák, lényegében élményszerű ismeretátadásra kerül sor. Másrészt kialakul egyfajta bizalom az egyenruhások irányt, hiszen fontos, hogy már fiatal korban tudják a gyermekek, kihez kell fordulniuk, ha baj van.
Az intézményvezető az idei programsorozattal kapcsolatban hozzátette: „A projekthét egyik napján a Kiszombori Határátkelőhelyre kerékpározta el a nagycsoportos gyerekek, ezt megelőzően az iskolarendőr jött el hozzánk, átbeszéltük a legfontosabb közlekedési szabályokat, miközben kitértünk a helyi sajátosságokra. Az interaktív foglalkozás végén a rendőr minden gyermek kerékpárján ellenőrizte a kötelező tartozékok meglétét. Erre nagy szükség volt a kerékpártúra előtt, annak érdekében, hogy minden nagycsoportos biciklije rendben legyen a hosszú útra.

A programsorozatot a társszervek bemutatói mellett motoros rendőr, szolgálati gépkocsik és intézkedéstaktikai bemutatók színesítették.
A kötelező tartozékok ellenőrzésekor kifestőt, a rendezvény során ajándékcsomagot osztottak az egyenruhások a résztvevőknek. A kapott emléklapokon a gyermekek az ujjnyomatukat is elhelyezhették.

Az ajándékok egy része és a rendezvény során készült fényképfelvételek – az elmúlt évekhez hasonlóan – az intézmény referenciaszobájába kerülnek, ahol a pedagógusok nagy becsben tartják az eddigi projekthetek emlékeit.

Az óvodavezető kiemelte: az idei esztendőben a lakosság összefogásával kerékpárokat kapott az intézmény, amely a szabályos közlekedésre nevelésben lesz nagy segítség. Tavaly az általános iskola is csatlakozott a programhoz, amely minden évben nem csak a legkisebbeknek élmény, hanem a jelen lévő szülőknek és egyenruhásoknak is.​