Hírek

Tavaszi koncert Csanádpalotán

Forró Flóra – Csanádpalota


  – Iskolánkban zenei, képzőművészeti és néptánc oktatás folyik. A művészetek, a zene az élet alkotó energiáit adják, fejlesztik a gondolkodást, a koncentrációt, a kooperáció készséget a nyitottságot, az bizalmat és az önbizalmat. Erősíti a képességet és szándékot arra, hogy az értékes dolgokat észrevegyük, és kutassunk a felszín alatt is. A művészeti tevékenységekben való részvétel támogatását kiemelt feladatként kezeljük intézményünkben, hogy megnyerjük a gyermekeket, a szülőket egyaránt. Nagyon köszönöm a kedves szülőknek a töretlen bizalmát, hogy egyre többen választják gyermekük számára a művészeti oktatás valamelyik ágát. Köszönöm a Makói Tankerületnek és a Művészeti iskolának, hogy biztosítják tanulóink számára a művészeti oktatás lehetőségét – mondta megnyitójában Szabó Zsuzsanna igazgató.

– Második éve rendezzük meg a tavaszi és karácsonyi koncertet iskolánkban, de mindenképpen hagyományt szeretnénk teremteni. Ez a rendezvény közös a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával. A művészeti iskola tanárai: Fülöp Boglárka, Pap Anikó és Takács Zoltán tanítják a mi iskolánk diákjait. Fiatal művésztanárainkkal nagyon jól tudtunk együttműködni, és a karácsony közeledtével felmerült az ötletem, hogy rendezzünk egy meghitt kis koncertet zenészeink fellépésével. Szabó Zsuzsanna igazgatónő azonnal felkarolta az ötletet, s segített a megvalósításban. Elképzelésünk akkora tetszést aratott, hogy a néptáncosaink is felléptek, valamint kiállítás keretében a képzőművész növendékek is bemutatkoztak. A koncert nagy sikert aratott, ki is „nőttük„ az iskola zsibongóját, az idén „átköltöztünk” a Kelemen László Művelődési Házba – árulta el Borovics Nóra tanárnő, a tavaszi koncert ötletgazdája.

– A tavaszi koncert ötlete viszont tavaly úgy született meg, hogy képzőművész növendékeink egy szép képet festettek a művelődési ház falára Bertus-Barcza Anikó tanárnő vezetésével, amit egy falavató ünnepség és koncert keretében avattunk fel. Az idén festmény nem született, de a koncertet mindenképpen meg szerettük volna tartani. A zenetanárok fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél több fellépési lehetőséget kapjanak, tudjuk, hogy a szülők is szívesen látják gyermekeik bemutatkozását. Egy-egy ilyen koncert komoly felkészülést igényel a tanév folyamán tulajdonképpen folyamatosan. A rendszeres gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kis zenészpalánták jó teljesítményt tudjanak nyújtani. A mostani koncertünk különleges volt a gyerekek számára abban, hogy sokan most játszhattak először zongorakísérettel. Alaposan meg kellett tanulniuk a darabokat, mert a zongorás próbákra nem volt lehetőség, a koncert előtt tudták csak összejátszani a darabokat Benkő Zoltánnal. A legtöbb zeneszám duó volt, melyben a tanárok játszottak növendékeikkel. Ez mindig különleges élmény a gyerekeknek, hogy együtt zenélhetnek azokkal, akiktől tanulnak. Természetesen a nagyobb gyerekek már diáktársaikkal játszottak együtt, így mutatkoztak be. Számomra egyik legfontosabb dolog, hogy a zene élményt nyújt, szíveket tölt meg érzelmekkel. A zene a gyerekek lelkére hat. Az együtt zenélés élménye felbecsülhetetlen.
A mostani koncertünk végét egy ismert zenedarab előadásával zártuk. A Legyetek jók, ha tudtok című film ismert betétdalát hangszerelte Takács Zoltán a mi kis zenekarunkra, melyben furulyások,
trombitások, tenorkürtösök játszottak, csörgő, dob és taps kíséret mellett. Ez nem egy szokványos zenekari felállás, a helyi adottságokhoz alkalmazkodtunk. Ez egy első próbálkozás volt, ami nagyon nagy sikert aratott. Élmény volt diáknak, tanárnak és a közönségnek egyaránt! – tette hozzá  Borovics Nóra.

További képeink a koncertről itt láthatók.