Hírek

Lázár: átalakítják a cafetéria rendszert

MH összeállítás


2017-ben a munkaerő-mobilitás érdekében 10 milliárd forintos segítséget kapnak majd a cégek. A foglalkoztatás további növelése céljából a tartós álláskeresők alkalmazását is támogatja a kabinet – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az online számlázás bevezetésével nem tartja elképzelhetetlennek, hogy több száz milliárd forintos bevétele lesz a büdzsének.

Magyarország fényes győzelmet aratott a Philip Morisszal szemben, így jöhetnek az egységes csomagolású cigaretták – erről már a jövő héten tárgyalhat a kormány, mely betilthatja a mentolos cigarettákat is. A paksi bővítésről azt mondta, hogy Brüsszelben elfogadták a magyar titkosítási megoldásokat, így a műszaki adatokat nem kell nyilvánosságra hozni. A jelenlegi reaktorok alapvetően meghatározzák, hogy csak Oroszországtól lehet ilyet beszerezni. Az európai közbeszerzési szabályokat azokban az esetekben tartjuk be, ahol ez technikailag lehetséges – nyomatékosította. Szerinte belátható időn belül le lehet zárni a Pakssal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást.

Lázár János szerint 2018-19-re minden megyeszékhelyet el kell érnie az autópályának. A miniszter szerint kétszer többe kerülne a menekültek megváltása, mint a jövő évi áfacsökkentés, az az elképzelés is elfogadhatatlan, hogy uniós szinten egységesítsék a menekültek szociális juttatásait. Ráadásul azt sem tudja elképzelni, hogyan lehet azokat a migránsokat Magyarországon tartani, akik nem akarnak itt maradni.

Elmondta, hogy a kormány javaslata, hogy a határ közvetlen védelmét biztosító zóna nyolc kilométeres mélységben legyen. Azt a migránst, aki azon belül elfognak, azonnal visszafordítják. Közölte, Németországnak körülbelül egymillió ember megélhetésére van ráhatása. Az illegális bevándorlás kérdésében vannak ellentétek, mivel ha támogatják a kényszer betelepítést, akkor ott biztosan nem lesz véleményazonosság.

Lázár János elmondta, elkészült a megszűnő háttérintézmények listája, de Orbán Viktor még szeretne néhány szereplővel egyeztetni róla. Példaként említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, mely feladatai egyik része az Emmihez, a másik az államkincstárhoz kerül. Kompromisszum legfeljebb abban lehet, hogy ez milyen ütemben történjen meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az iskolákban – a híresztelések ellenére – marad a kötelező erkölcs- és hitoktatás, de csökkenteni kell a diákok terhelését. De nem lesz változás a regisztrált élettársi kapcsolatok jogrendszerében, kormányülésen nem szerepelt semmilyen javaslat.

A növekedési hitelprogram nélkül nem lenne olcsó hitel és hitelezés Magyarországon. A magyar bankszektor szabotálta a hitelezést, így a jegybank programja nélkül nem lett volna növekedés Magyarországon. Mindezeket bele kell tenni a mérleg serpenyőjébe, ha az Magyar Nemzeti Bank tevékenységét értékeljük. Az ország javát szolgálta az MNB politikája – mondta Lázár János. Június 15-ig dönthet a kormány a cafetéria-rendszer átalakításáról, a vasárnapi bérpótlékokról pedig a következő kormányülésen tárgyalhatnak.