Makó

Májustól ingyen viszik a hulladék egy részét

Gajáta Fanni – Makó


A makói önkormányzat segítségével az FBH-NP Nonprofit Kft. a tudatos hulladékgyűjtésre szeretné felhívni a lakosok figyelmét. Várhatóan május közepétől minden kertvárosi háztartásban élők olyan műanyag gyűjtőzsákokat kapnak, amelybe biológiailag lebomló hulladékot gyűjthetnek.

– A szelektív hulladékot a megszokott ürítési napon, a kommunális hulladékgyűjtő edényzet mellé, elkülönítve kell kihelyezni kéthetente – mondta Czirbus Gábor alpolgármester. Hozzátette, az elszállítást két különböző autóval oldják majd meg a szervek. – Ez a plusz szolgáltatás nem fog díjemelkedéssel járni.

Kádár József képviselőtől megtudtuk, hogyha a biológiailag lebomló hulladék keveredik a kommunális szeméttel, akkor azt nem szállítják el. Kiemelte, hogy a szelektív gyűjtő zsákoknál külön kell szelektálni a műanyag, a papír és a fém hulladékokat.

– Szeretném felhívni a lakosság figyelmét a környezetünk óvására. Remélhetőleg, evvel a megoldással elkerülhető lesz, hogy hulladékkal teljenek meg a különböző dűlőutak, a Maros-part és a földutak – tette hozzá a képviselő.  

Ákosi Ádám, a jegyzői iroda hatósági csoportvezetője elmondta: amennyiben a biológiailag lebomló hulladékos zsák települési szilárd hulladékot is tartalmaz, akkor azt nem szállítják el.

– Biológiai hulladéknak minősül a kerti hulladék, mint például a faág, nyesedékfa vagy éppen a gally. Udvari hulladékként fűrészpor, faforgács és száraz szalma kerülhet a zsákba. Konyhai hulladékok közül csak például zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc és élelmiszer-maradvány kerülhet – sorolta fel Ákosi Ádám. Hozzátette 2017 januárban két alkalommal fenyőfa gyűjtést is szerveznek.