Hírek Makó

Kata, az aranytorkú énekes

Kínyó Kata számtalan elismeréssel büszkélkedhet, főként a népdaléneklés terén. Rengeteg fellépésen, sőt a TV2 válogatóján is bizonyította művészi tehetségét.

Albert Barbara – Makó/Csanádpalota

Kata jelenleg 7. osztályos a makói Bartók iskolában. Kitűnő tanuló s számos tanulmányi versenyen vesz részt. Kedvenc tantárgyai: az ének, a testnevelés és a rajz. Sok kiemelkedő eredmény fűződik a nevéhez. Legutóbb Deszken, a Maros menti Fesztiválon harmadik helyezést ért el, és a Ki mit tud? versenyen pedig első lett.

– Már bölcsődés korom óta szeretem a zenét. A népdalokon kívül más stílusúakat is szívesen előadok, vagyis „zenei mindenevőnek” vallom magam – árulta el boldogan az énekes.

A fiatal tehetség óvodásként kezdte el a néptáncot és teljesen rabul ejtette az évek során. Először Badicsné Szikszai Zsuzsanna csoportjában sajátította el a lépéseket. A társas táncba egyaránt belekóstolt, de rájött, hogy készségei inkább a néptáncban bontakoznak ki. Jelenleg a Forgatós Néptáncegyüttes tagja.

– Jelentkeztem a TV2 Kismenők című műsorának válogatójára, ahol népdalokat adtam elő a színpadon. Elég nehéz mezőnyben kellett bizonyítanom, hiszen színjátszással, tánccal és hangszeres játékkal is indultak versenyzők. Az első meghallgatáson kalocsai, a másodikon mezőségi népdalt énekeltem. A Mozart musical Csillagok aranya című feldolgozását a zsűritagok kérésére adtam elő. Idén nem sikerült, de sok tapasztalattal lettem gazdagabb. Természetesen az álmomat nem adom fel, hogy egyszer bekerüljek az élő adásba – emlékezett vissza az élményeire Kata.

Az éneklés, tánc mellett a hangszerek sem állnak messze tőle. Először furulyán játszotta el a dallamokat majd a fuvolázás és a zongorázás fortélyait sajátította el. Bármi jöhet, ami a zenéhez köthető, mert egyszerűen a vérében van a muzsika.

12009806_1176782145681612_3150850544708667891_n

– Hálával tartozom Daróczi Szilviának és Gilinger Ildikónak a felkészítésért, a támogatásukért és a bíztatásukért. Fontos a tehetség, de az eredmény a kemény munka gyümölcse – mondta a fiatal lány.

Kata a középiskolás tanulmányait is zene szakirányon képzeli el. Musical színésznek készül, amin sokan csodálkoznak, mert úgy vélik, hogy inkább a népdaléneklésre született.

Keményen gyakorol, hogy mindig sikerrel teljesítse az akadályokat és a kihívásokat. A szülei mindenben támogatják és segítik céljai elérésében.