Kék hírek

Külföldi munkát ígértek a csalók, de csak a pénzt vették fel

Külföldi munka ígéretével csaltak ki pénzt eddig ismeretlen tettesek több gyanútlan sértettől az elmúlt hetekben. A rendőrség jó tanácsai.

MH-CSMRFK

Az elmúlt időszakban többször érkezett bejelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra, mely szerint ismeretlen tettesek külföldi munkavállalással kapcsolatos hirdetést jelentettek meg különböző írott, illetve elektronikus hirdetési felületeken, melyekre a sértettek jól fizető, bejelentett, külföldi munka reményében jelentkeztek. Az elkövetők a munkaközvetítés, illetve szállás és egyéb költségekre hivatkozva különböző összegek előre utalását kérték, majd annak megtörténte után telefonon és e-mailben is elérhetetlenné váltak. Az átutalt összeget a sértettek nem kapták vissza, továbbá a külföldi munka sem jött létre.

A fenti esetek miatt a rendőrség a következőket tanácsolja külföldi munkavállalás esetén:

– Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, vagy egyéb díjat, mivel Magyarországon a magán-munkaközvetítő tevékenységéért az álláskeresőtől díjat nem kérhet.

– Körültekintően járjon el a különböző álláshirdetések kapcsán, mindig megfelelően ellenőrizze le az állás hirdetőjét. Csak megbízható munkaközvetítőn keresztül javasolt külföldön állást keresni. Amennyiben konkrét állásajánlatot kap, próbálja meg ellenőrizni, hogy az adott cég létezik-e.

– Amennyiben megfelelő állást talált, mindenképpen ragaszkodjon munkaszerződés megkötéséhez.

– Eredeti bizonyítványait, iratait soha ne adja ki a kezéből, készíttessen róla fénymásolatot és csak azt adja át a közvetítőnek! A képzettségét, végzettségét igazoló iratokat Magyarországon fordíttassa le az adott ország nyelvére!