Makó

Jámborné a makói kultúra gyöngyszeme

Albert Barbara – Makó


Jámborné Balog Tünde először táblaképeket festett olajjal, temperával, pasztellel. Később rátalált egy kelet-ázsiai textilfestő eljárásra, a batikra. Ezt a módszert az iparművészetben alkalmazták a XIX. századtól kezdve Európában.

– Fehér alapanyagként vásznat használtam, a megolvasztott viasszal átitattam az anyagot azokon a helyeken, ahol nem akartam, hogy a munkám színes legyen. 4 színbe márthattam, kivasaltam és megjelent a kép – árulta el a művész.

Az első igazi művének a  Kőmíves Kelemenné című batikképét tekinti.

A batikok felidézték a népművészetet, Krúdy Gyula: Álmoskönyvét, Erdélyi Zsuzsanna archaikus imádságait vagy éppen a táltos hiedelmeket.

A múlt heti budapesti dedikáláson.

– Művészeti munkásságom mellett tanárként is dolgoztam, szakköröket vezettem. Tanítványaim itthon és külföldön számos díjjal büszkélkedhettek. Egyik diákom a nemzetközi gyermekrajzpályázaton megnyerte Indira Gandhi aranyérmét, melyből minden évben egyet osztanak ki. Tanítottam Kiss Jenő szobrászt, illetve Imre Mariannt, aki a Velencei Biennálén képviselte Magyarországot – emlékezett vissza Jámborné.

16 éven át a Makói Művésztelep munkájáért is felelt és ezáltal megnyíltak a határok az alkotók előtt.

Az írói pályafutása kezdetén a Délvilágba írt cikkeket, interjúkat, kritikákat a művésztelepről. Tárcái Az én kalendáriumom című könyvben jelentek meg.

– Az első kötetem a Medárd lépcsője volt, melyben az elbeszélések a családom történetét tárják az olvasó elé. A Magyar Művészeti Akadémia aranyoklevéllel jutalmazta a könyvet. Számos további könyve látott napvilágot: Árapály a Vizes utcán, Odette vendégei, Utazások a labirintusban, Templomkerti látomások – mesélte Jámborné az irodalmi tevékenységéről.

A makói művész munkáját rangos kitüntetésekkel ismerték el. Többek közt megkapta Csongrád megye Alkotói Díját, Makó városért kitüntetést, Makó város díszpolgári címét, a Magyar Írószövetség Nívó-díját, Arany János-díjat. A legnagyobb elismerés számára a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés.

Képzőművészeti munkásságát a Jámborné Balog Tünde vásznai című kötete foglalja össze. A kiadvány bemutatóját május 7-én tartják a Koronában.