Külföld

Guinness rekordkísérletben Makón

Szabó Anita – Makó


A kéztisztaság világnapján az egy időpontban, több helyszínen kézmosásoktatáson résztvevők jelenlegi világrekordját készül megdönteni hazánk. A szervező ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívására csatlakozott a kezdeményezéshez több makói oktatási intézménnyel együtt a SZIGNUM 4. és 5. évfolyama. A résztvevő 100 diák nem csupán rekord-döntő lehet, de számos, hasznos ismerettel is gazdagodhat a programon.

– Megtudják, hogy miért fontos az alapos kézmosás és annak hiányában milyen fertőzéseket terjeszthet a kéz, illetve hogy a papír zsebkendő használatával a tüsszentés útján terjedő betegségek megelőzhetők. Ez utóbbi bizonyítására tüsszentő pontokat fogunk felállítani, ahol zöld ételfestékes víz spriccelésével mérjük le a bacilus terjedési távolságát – avatott be a kísérlet részleteibe Borsosné Majoros Melinda szervező pedagógus.

 A jelenlegi csúcsot a skóciai Glasgow tartja; ahol 36 általános iskolában 3039 diák vett részt a rekord felállításában. A május 5-i, hazai akció szigorú szabályok közt zajlik majd. A 40 perces tanóra délelőtt 10 órakor kezdődik az intézményeknél. Minden helyszínen két független tanú felügyeli a szabályok érvényesülését; a bizonyítást pontosan dokumentálni kell időmérő eszközzel, videokamerával és fényképezőgéppel. A csúcs-döntő diákok megszámozott papírcímkéket majd kapnak a részvétel bizonyítására, amely a remények szerint elegendő lesz az új Guinness rekord beállításához.

A rekordkísérletben a JAG is részt vesz.