Hírek

Emlékműavató Csanádalbertin

Korom András – Csanádalberti


A nagy világégésben elhunyt csanádalberti katonák emlékének megörökítéséről még 1923-ban döntött az akkori képviselő-testület, majd a trombitát megszólaltató honvéd alakját idéző szobrot – Martinelli Jenő alkotását – már a következő esztendőben felavatták. Az emlékmű hátulján olvashatók azok névsora, akik életüket adták a hazáért.

Csjernyik Zoltán, a község polgármestere idézte fel a mai ünnepségen az emlékmű felállításának történetét, majd elmondta, hogy bár azt az eltelt évtizedek alatt is gondozták, az idő vasfoga azonban már meglátszott rajta. A jelenlegi testület tavaly októberben éppen azért határozott arról, hogy a felújítására pályázatot nyújtanak be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatához. Ezen végül 1 millió 983 ezer 350 forintot nyertek, mely a felújítás teljes költségét jelentette. A tótkomlósi Gyivicsán Zsolt végezte az emlékmű felújítását.

Az avatón Pintér István történész, nemzetőr alezredes idézte fel a nagy háború történéseit, illetve az ahhoz vezető utat. Hangsúlyozta: ez az emlékmű, ahogy a többi hasonló is, a magyarok vitézségét és az áldozatok emlékét örökíti meg.

Az emlékmű újraavatásán készült további képeink a galériában láthatók.