Ország-világ Sport

Egészségfejlesztési programok a makói térségben

Két nagyszabású mozgásprogrammal és települési szűrésekkel várja a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda a makói és kistérségi lakosokat. Vasárnap 8-án a Városnap keretében rendezik az Öleljük át Makót! közösségi sportprogramot, s a rossz idő miatt elmaradt, április végére tervezett kerékpáros teljesítménytúrát is bepótolják egy héttel később.

MH


A Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda vasárnap a Városnap keretében, az Erdei János Városi Sportcsarnoktól induló futó-, kocogó-, kerékpározó-, görkorcsolyázó eseményt szervez az egészséges testmozgás, illetve az egészséges életmód népszerűsítése érdekében. A résztvevők a sportcsarnok hátsó udvarán gyülekeznek, majd a fél 10-kor kezdődő közös bemelegítést követően 10 órakor rajtol el a csapat, melyhez a megadott útvonalon folyamatosan lehet csatlakozni.

A mintegy 7,5 kilométeres táv a következő útvonalon halad: Erdei János Városi Sportcsarnok – Teleki L. u. – Szent János tér – Kálvin u. – Batthyány u. – Erdei F. tér – Aradi u. – Thököly u. – Tulipán u. – Hosszú u. – Justh Gy. u. – Vásárhelyi u. – Kálvária u. – József A. u. – Erdei János Városi Sportcsarnok. A résztvevők biztonságáról rendőri felvezetés, kíséret gondoskodik, frissítőt a szervezők biztosítanak. A csapat várhatóan 11.00 órára érkezik vissza a rajthelyre. Kapcsolat és további információ: Kovács Gábor, telefon: +36 30 337-8958; e-mail: futo76@gmail.com.

A másik megrendezésre mozgásprogramja a Makó-Maroslele-Földeá kistérségi kör-, illetve kerékpáros teljesítménytúra május 15-én mely a rossz idő miatt elmaradt április 24-ére tervezett program pótlása. A résztvevők három helyszínről indulnak el ugyanabban az időben, 9 órakor. A gyülekező mindhárom helyszínen fél 9-kor kezdődik. Makón a Makovecz téri zenepavilontól, Maroslelén a Szabadság térről; Földeákon a Szent László tér 15-16. szám, azaz a Teleháztól elől indulnak a résztvevők.

A mintegy 45 kilométeres túra útvonala: Makó – Ószegedi út – Maroslele – Földeák – Igási út – Makó.

A részvétel ingyenes, ajánlott az időjárásnak megfelelő, kényelmes öltözet, de kötelező feltétel a kifogástalan műszaki állapotú kerékpár, tartalék belső gumi, a szereléshez szükséges szerszám, emellett láthatósági mellény használata is kötelező. Kapcsolat és további információ: Kovács Gábor, telefon: +36 30 337-8958; e-mail: futo76@gmail.com.

A Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda ebben az évben is folytatja a kistelepülési egészségszűréseket; az a cél, hogy az iroda munkatársai idén is minden kistérségi településre eljussanak legalább egy alkalommal. Május 13-án Kiszomboron, május 24-én Nagyéren, május 26-án Ambrózfalván, május 31-én pedig Óföldeákon várják az egészségi állapotuk iránt érdeklődő lakosokat, akik vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly-, testmagasság- és testtömeg index-mérésen, valamint érszűkület rizikóvizsgálaton vehetnek részt.

A 45 év feletti nők részére lehetőséget biztosítanak csontsűrűség rizikómérésre, a 45 év feletti férfiak részére pedig a prosztata megbetegedések rizikó szűrésére. A települési szűrésekre az egészségfejlesztési iroda mobil emlőszűrő állomása is kitelepül, így az érintett hölgyek mammográfiás vizsgálaton is helyben vehetnek részt. A prevenciós rendelő munkatársai mindezeken felül a vizsgálatokkal összefüggő életmód tanácsokkal is ellátják a látogatókat.