Makó

Wifit is kap a makói piac 2018 január végéig

250 milliós, önerőt nem kívánó pályázatból modernizálná a makói piacot a város.

Korom András – Makó 2018. január 31-ig modernizálják a makói piacot, ha sikerül megnyerni az ehhez kapcsolódó a helyi gazdaságfejlesztést célzó 250 milliós pályázatot – jelentette be Farkas Éva Erzsébet a mai sajtótájékoztatón. A polgármester elmondta: a 100 százalékos támogatottságot bíró, az önerőt nem kívánó „A termelést követő műveletek kapacitásfejlesztése a Makói Piacon” című pályázatnak köszönhetően, ha nyernek, lefedik a piac területének felét, új kapukat kap mindkét bejárata. A 9211 négyzetméteres piacnak így a felét lefednék. Új zöldövezetet, új hangosítást, wifit elérést, és biztonsági kamerarendszert is kiépítenek.

Mint hozzátette: a nagyobb vásárokon 200-220 árussal működő piac átalakítását megpróbálják szakaszosan úgy megvalósítani, hogy a nagyobb munkálatokat januárban-februárban végezzék, ugyanis akkor lanyhább a forgalom. A további fejlesztés során az oldalról nyitott fedett területet a középtávú tervek szerint akár piaccsarnokká is átépítenék.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a makói őstermelőknek még tavaly január 1-től eltörölték a helypénz fizetést, s ezzel évente összesen 4-4,5 millió forintot hagytak a zsebükben.

A makói pályázatot július 31-ig bírálják el, ezt követi a közbeszerzési eljárás, s ha minden jól megy, akkor a munkálatok leghamarabb idén ősszel megkezdődhetnek.

A piac modernizálása a polgármester ígérete szerint nem jár majd a jelenlegi tarifák emelkedésével.

Kovács Sándor települési képviselő, aki maga is volt a piac vezetője, elmondta: a piac nem csak árusítóhely, de közösségi tere is a városnak. Véleménye szerint a felújítást követően át kell szervezni a működést (például az árusok autóit nem kellene beengedni a fedett részbe), és figyelni kell a tetőről majdan lezúduló hó mielőbbi eltakarítására.