Gajáta Fanni – Földeák


Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázata alapján újulhatott meg a földeáki emlékszobor. 1926-ban Pásztor János készítette az alkotást, amelyen Jézus egy haldokló katonát tart a kezében. A talapzaton 257 elesett, földeáki hősi halott neve olvasható. Vízhány Gábor, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola történelem szakos tanárának beszédéből kiderült, hogy 90 évvel ezelőtt alig 10 hónap alatt készült el a mű.

– A pályázatnak köszönhetően 1,5 millió forintot nyertünk, amelyhez 100 ezer forintos önerőt biztosított az önkormányzat – tudtuk meg Hajnal Gábortól, a község polgármesterétől. – A rekonstruálást Kiss Jenő szobrászművész végezte el, akinek személyében egy korrekt és tehetséges embert ismerhettem meg.

Kun Szabó István vezérőrnagynak nagy megtiszteltetés volt, hogy jelen lehetett a megújult szobor átadásán. Mint köszöntőjében elmondta, földeáki kötődése miatt már gyerekként is élmények kötik az emlékműhez.

– Miközben Földeákra tartottam, felidéztem magamban, hogy 33 évvel ezelőtt még a kő sarkán üldögéltem gyerekként a barátaimmal. Hihetetlen tűnhetett volna akkor, hogy ennyi évvel később én fogom újra felavatni a szobrot – árulta el a vezérőrnagy.

Az első világháborús emlékművet Katona Pál esperes és Kotormán István református lelkész szentelte fel és áldotta meg. A koszorúzást követően díszlövés zárta az ünnepséget.

További képeink itt tekinthetőek meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest