Hírek

Megélhetési rezsicsökkentés jön

MH összeállítás


A bevándorlással kapcsolatos uniós javaslatról tárgyaltak a tegnapi kormányülésen. A magyar kormány nem ért egyet a javaslattal, van viszont saját javaslata, a Schengen 2 című akcióterv – mondta Lázár János. A legfontosabb feladat a külső határok biztosítása, ami tagállami hatáskör kell, hogy maradjon. A miniszter közölte: nagy hibát követ el az Európai Unió, ha feladja a schengeni rendszert. A magyar kormány azt javasolja, hogy minden ország számára láthatóak legyenek a biometrikus adatokat tartalmazó határátléptetési rendszerek. A menedékkérelmi eljárásokat még az Unióba lépés előtt lefolytatni. Az illegális migránsokat vissza kell szállítani a biztonságos országokba – ezt javasolja a magyar kormány.

Lázár János szerint jól döntött a kormány, amikor arról határozott, hogy már az országgyűlés tavaszi ülésszakban tárgyaljanak a 2017-es költségvetésről, melyet a stabilitás, kiszámíthatóság, biztonság szavakkal jellemzett. Lázár János elmondta, hogy 3,2%-os gazdasági növekedéssel számolnak, 2,4%-os hiány mellett. Hangsúlyozta, hogy a korábban beígért egymillió munkahelyből ötszázezret már teljesítettek.

– „Megélhetési rezsicsökkentés” jön az emberek életében, hiszen csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája, ami bér-, kereset- és nyugdíjemelést jelent. Ez a legalacsonyabb keresetből élőknek jelenti a legnagyobb segítséget. Kevesebb áfabevétel lesz, de ezt kompenzálja a gazdasági növekedés. Jelenleg több a bevétel, mint az állam fenntartásának költsége, ezért ha nem lennének a fejlesztések, pozitív lenne a költségvetés mérlege – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: jövőre 1600 milliárdnyi saját fejlesztés szerepel a büdzsében. Míg 2008-2014 között csak EU-forrásból lehetett fejleszteni, mostantól ez megváltozik. Uniós pénzből leginkább vasútfejlesztésre jut majd, közútfejlesztésre saját forrást szánnak. Közölte azt is, hogy Balog Zoltán mandátumot kapott, hogy 100 milliárdból emelje az egészségügyi dolgozók bérét. Az oktatásügyben 130 milliárd forinttal bővebb mozgásteret kap a miniszter.

– Folyamatos és garantált béremelések lesznek az állami szférában. 1990 óta nem dolgoztak ennyien, minit most. Várhatóan elérjük a 4,5 millió embert, aki adót fizet a munkája után – mondta Lázár János. A V4-hez és a térséghez képest is jelentősen nő a foglalkoztatás, miközben dinamikusan fejlődik a gazdaság. Magyarország célja, hogy 2017 júniusáig minden uniós pályázatot meghirdessen.

Lázár felidézte, hogy 2004-ben Gyurcsány Ferenc nyújtott be kormányhatározatot arról, hogy a budai várban hozzanak létre egy reprezentatív környezetet a miniszterelnökség számára. Akkor erre 9 milliárd forintot el is különítettek.
– Sajnálom, hogy mostanra elment az esze, és elfeleltette, amit akkor döntött – mondta erről Lázár, aki szerint az egy bölcs és tiszteletreméltó döntés volt.

– Megnyílik a földárverések utolsó köre, 60-100 ezer hektárt közötti területeket akarnak értékesíteni. 180 ezer hektárnyi föld került mintegy 11 ezer családhoz az eddigi árveréseken, 240 milliárd forint értékben. Azokat a földeket akarják most eladni, melyek az eddigi árveréseken nem mentek el.

A bürokráciacsökkentés egyik hozadéka, hogy április 27-ig 5559 egyszerű bejelentés érkezett ház-, illetve lakásépítésről, miközben tavaly egész évben 7500 építési engedélyt adtak ki – sorolta az adatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, hogy a Nemzeti Alaptantervet 2018-ra átdolgozzák. 2016 szeptemberből csökkentik a tanulók terheit, ugyanakkor meghatároznak egy nemzeti minimumot a gyerekek tudásszintjénél.