Makó

Nem zárják be a nőgyógyászatot

Korom András – Makó


– Szó sincs a nőgyógyászati osztály bezárásáról, két nyugdíjas korú kollégánk szeretne nyugdíjba menni, ez okozhatja az esetleges vélekedéseket. A helyükre keressük az új orvosokat – válaszolta Nagy Jenő, a makói tagkórház vezetője Zeitler Ádám képviselő felvetésére a mai testületi ülésen. A jobbikos városatya ugyanis napirend előtti felszólalásában azt mondta: úgy tudja, azt beszélik a városban, hogy orvoshiány miatt megszűnhet a nőgyógyászat a makói kórházban.

Mivel néhány képviselő több alkalommal nem vett részt a szavazáson, így Farkas Éva Erzsébet polgármester idézte a hatályos törvényt, amennyiben jelen van és nem voksol a képviselő, akkor a tiszteletdíjukat 12 hónapon keresztül 25 százalékkal csökkenthetik – ezzel utalt arra, hogy Török Miklós (DK) több szavazásról is kiment a korábbi ülésekről.

Az ülésen napirend előtt elsőnek egyébként Marosvári Attila (PSZM) kért szót, aki nyilvánosan is elnézést kért Farkas Éva Erzsébet polgármestertől (amit személyesen korábban már megtett), hogy az egyik zárt ülést követően nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette. Farkas Éva Erzsébet ezt most elfogadta.

Török Miklós az ülés előtt egy olyan nyilatkozatot osztott ki képviselőtársainak, melyen közölhették, hogy nincs az adóminimalizálást, elkerülést lehetővé tévő offshore cégük. Napirend előtt azt kérte, hogy aki akarja, töltse ki. A városatya azt javasolta a jegyzőnek, hogy a kitöltött nyilatkozatokat tegye közzé a képviselők vagyonnyilatkozatánál.

Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző erre közölte: erre nincs jogszabályi lehetősége. Kicsit később Kádár József (Fidesz-KDNP) azt mondta Töröknek: „Úgy gondolom, nem kell aláírnunk. Tisztességes adófizető vagyok, nyugodtan vizsgálódjanak.” Kérte képviselőtársait, ne írják alá a nyilatkozatot.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, hogyan áll a Víziközmű Kft. ügyészségi vizsgálata? Válaszként elhangzott: a rendőrség bekérte három, a Kft-vel szerződött céggel kötött szerződést és néhány munkatársa alkalmazásának idejét.

A képviselők elfogadták a makói rendőrkapitányság az előző évről szóló beszámolóját, mely lényege: tavaly a korábbi esztendőhöz képest az ismertté vált bűncselekmények számának zöme csökkent, a nyomozás eredményessége javult, s a migránshelyzet miatt növekedett a rendőrök közterületi jelenléte Makón és a térség településein is.

Palicz András városi rendőrkapitány szóbeli kiegészítőjében elmondta: 1072 ügyben nyomoztak, a nyomozáseredményességi mutató a 65-ről 85 százalékra emelkedett. Hozzátette: egy sorozatügy befejezése emelte meg ezt az arányt. Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. A testi sértések növekedését az okozhatta, hogy többen dolgoztak, több a jövedelem, így többet költenek a kocsmában. Növelték a közterületen töltött órák számát, közel 3000 órával voltak kinn többet, mint egy évvel korábban. Csökkent a sérüléssel járó balesetek száma is. Tavaly 2 milliós támogatást adott az önkormányzat a kapitányságnak, ebből új számítógépeket tudtak vásárolni.

A kapitány hozzátette: kiválóra értékelte a tavalyi munkájukat az ORFK. Idén szeretnék a lakásbetöréseket és testi sértéseket eredményesebben felderíteni, a fiatalokra jobban figyelnek a közterületeken, igyekszenek nagyobb közbiztonságot biztosítani.

Az ülésen részt vevő Lukács János dandártábornok megyei rendőr-főkapitány elmondta: tavaly rendkívüli év volt, ennek ellenére az ország közbiztonsága és belső rendje sem roppant meg. A megyei és a makói kapitányság is kivételes figyelmet kapott a migránshelyzet miatt. 4,65 pontot kaptak az 5 pontos értékelési skálán az önkormányzatoktól, ezzel az országos rangsor elején végzett a megyei rendőrkapitányság, mely mutatói jobbak, mint az országos átlag. Sikerült visszaszorítani a közlekedési baleseteket, kevesebben haltak meg az utakon, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. A dandártábornok kiemelte, hogy 150 ezer illegális bevándorlót állítottak elő.

Kovács Sándor kérdésére a városi rendőrkapitány elárulta a városi térfigyelő kameráknak csak 5-10 százaléka nem működik.

A nagylaki és a kiszombori határrendészeti kirendeltség tájékoztatóját kérdések és vita nélkül elfogadta a testület, ahogy az önkormányzat vagyonának alakulásáról, illetve a tavalyi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló előterjesztést is. Kiderült, hogy jelentősen – 1,3 milliárd forintra – emelkedett a helyi iparűzési adó. A Mária Út regionális központja lett Makó, így az önkormányzat tagfelvételét kérte a Mária Út Közhasznú Egyesületbe, melyet megszavaztak.

34 millió forintot kért a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola energetikai felújításhoz, a képviselők arról döntöttek, hogy 17 millióval segítenek. A Maros-menti UFC az Erdei Ferenc téri pályán folyó beruházás kapcsán önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok használati jogát kérte. Ezt elfogadta a testület.

Makó-Térségi Víziközmű Kft. birtokában lévő Tinódi utca 18/a. alatti épületét térítésmentesen adják át az 1859 óta a régi városházán működő makói levéltárnak. A régi városházát is térítésmentesen használják. A levéltár az új helyen minden felmerülő költséget állna. Urbancsok Zsolt, a levéltár vezetője elmondta, ha nem sikerült megfelelő helyet találni, akkor fennáll a veszélye, hogy az itt őrzött iratanyag Szegedre kerül. Ráadásul a régi városházával turisztikai tervei is vannak a városnak, a Tinódi utcai épület alkalmas a levéltár céljaira.

A testület arról is határozott, hogy a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskola élén a jelenlegi megbízott intézményvezetőt, Borkáné Dudás Mónikát látnák szívesen.