Hírek

Három “I” kell a párkapcsolathoz

Gajáta Fanni – Makó


– A pszichológia három nagy “I”-ben fogalmazza meg, hogyan is lehet felkészülni egy kapcsolat kialakításához: introjekció, identifikáció és identitás – árulta el előadása előtt Bagdy Emőke pszichoterapeuta. – Nagyon korán megtanulunk szeretni, örülni és ragaszkodni.

– Egy igazi párkapcsolatnak szövetségnek kell lennie, ahol vállaljuk egymást. Nem lehet te vagy én, hanem csak mi. A mai kultúrából nagyon hiányzik a megismerkedési fázis, pedig ez a legfontosabb dolog. Például egy összeköltözésnél is fontos, hogy mit vállalunk – véli a szakértő.

„A jól működő párkapcsolat titkai” című előadásán több esettanulmány eredményeivel próbált rávilágítani, mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolatból egy életen át tartó házasság alakuljon ki. Elmondta, több disszertáció is arra mutatott rá, hogy, akik nem fogadtak örök esküt, azoknak a kapcsolatai negatívan végződtek.

– A Hardvard Egyetemen már 1938 óta kutatják, az egészséget, a sikert, a boldogságot és a hosszú életet kutatják. Kiderült, hogy a katasztrófák ellenére is, amelyek abban az időszakban történtek, döntő volt a résztvevők párkapcsolata, illetve, hogy mennyire stabilak a családi és baráti kapcsolataik. Ezek a szempontok évek óta nem változtak – avatott be minket a szakember.