Makó

Gyerekek színezik ki Makót

Oláh Nóra – Makó


Nagyszabású vizuális művészeti akcióba kezdett Brzózka Marek szobrászművész, a SZIGNUM művésztanára a makói önkormányzattal és a Hagymaházzal együttműködve. Ez a program a makói általános iskolák bevonásával történik: az adott közösség diákjai egy-egy előre elkészített és kinyomtatott kép kiszínezésével reprezentálják intézményüket. Az egyenként 300×60 cm-es színezőlapok az adott épületegyüttest és stilizált környezetét ábrázolják, ezeket az alkotásokat kell a tanulóknak május 16-ig színes ceruzával elkészíteniük.

Az egyes iskolák kiszínezett rajzait a Hagymaházban megrendezendő gyermeknapi kiállításon mutatják be. Ez a május 29-én megnyíló – és önmagában véve is formabontóan egyedi – tárlat nem csupán a passzív szemlélődést szolgálja. Ekkor valósul meg ugyanis a tervezett akció másik része, a helyszíni „Nagy színezés”.

Archív képek: Majoros Márton, Miklai Péter.

A megnyitón a meghívottak és a résztvevő tanintézmények által delegált diákok újabb makói tájképeket színezhetnek ki közösen. A kiállítás nyitvatartási ideje alatt ráadásul a látogatóknak is módjában áll bekapcsolódni ebbe az interaktív alkotómunkába.

A „Nagy színezés” eseménysorának záró rendezvényét június 13-án tartják. Ekkor 10 és 12 óra között múzeumpedagógiai foglalkozás és tárlatvezetés lesz a kiállítás helyszínén, Brzózka Marek irányításával.

– A program célja a vizuális gondolkodásra és az igényes alkotói munka fontosságára való figyelemfelhívás, valamint a rajzoláson és színezésen keresztül történő közösségépítés, a város értékteremtés – fogalmazott a kezdeményezés ötletgazdája.

Az eseménysor másik mentora a gyermekkönyv-illusztrációkkal foglalkozó Szántó Cecília Mária festőművész, aki a kiszínezésre váró rajzokat készíti. Karsai Ildikó grafikusművész, a Hagymaház Galéria vezetője pedig a szervezésben nyújt segítséget.