Hírek

Sikeresek voltak a magyar katonák

Búz Csaba – Koszovó


Valóságos helyzetre épülő, zászlóalj szintű CRC (Crowd Riot Control – tömegkezelési feladatok) gyakorlaton vett részt a magyar Delta század Novo Seloban. A „Stalwart Strike” elnevezésű gyakorlat célkitűzése az volt, hogy a Keleti Nemzetközi Harccsoport (MNBG-E – Multinational Battle Group East) előretolt vezetési pontjának (Forward Command Post) alárendeltségébe tartozó amerikai, lengyel, magyar, német századok összehangolják a tömegkezelési módszereiket. A gyakorlaton részt vevő erők a Keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában közösen vesznek részt és az együttműködés szempontjából nagyon fontos, hogy megismerjék a másik fél tömegkezelési eljárási módszereit.

A portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM – KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) alárendeltségébe tartozó magyar Charlie század a „FOX II.” elnevezésű gyakorlaton vett részt Camp Vreloban. A KTM részeként a Charlie század, a portugál Bravo századdal közösen ellenőrző-áteresztő pontok működtetésében, járőrözési és – szükség esetén – tömegkezelési feladatokban is részt vesz. A gyakorlat során a Bravo század teljes műveleti készenlétének (Full Operational Capability – FOC) ellenőrzése volt a cél.

A „FOX II.” gyakorlaton részt vett az összes olyan támogató elem – a katonai rendészek, a tűzszerészek, a szabad mozgást biztosító erők és az egészségügyi katonák – akikkel a feladatok ellátása közben a századoknak együtt kell működnie.

A gyakorlat végén Janson D. Boyles dandártábornok, a KFOR törzsfőnöke elismerő szavakkal méltatta az együttműködő erők felkészültségét: „Tisztelet a KFOR katonáknak a mai teljesítményükért. Ez egy bonyolult feladat volt, gratulálok a gyakorlat összes résztvevőjének.”

Mindkét gyakorlatot megtekintette Huszár Ferenc alezredes, az MH KFOR Kontingens 14. váltásának parancsnoka, aki a gyakorlatokat követően elmondta: „A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló Charlie és Delta század ismét bebizonyította, hogy szükség esetén sikeresen tudják teljesíteni a tömegkezelési feladataikat.”

További képeink a galériában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.