Hírek

Vidáman szóltak a kolompok Kiszomboron

Gajáta Fanni – Kiszombor


Dani János makói juhász és Keczer Tamás látogatott el a kiszombori Ady Endre Művelődési Házba a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör meghívására. A makói juhász Szent György-napjáról is mesélt, illetve különböző kolompokat is bemutatott és meg is szólaltatott.

– Nagyon büszke vagyok a családi gyűjteményre, amelyeket az elkövetkező hetekben különböző városokban ki is állítanak – mondta Dani János.

Ritkaságnak számító juhász és kondás botokat is ismertetett az érdeklődőkkel a makói pásztor. A juhászdinasztiából származó férfi szívesen válaszolt a kérdésekre is. Így fény derült arra is, hogy a tejelő cigája juhokat, amelyeket ő is tenyészt, egykoron kiszombori juhnak nevezték.

– Az 1800-as évek elejétől majdnem az első világháborúig tenyésztették ezt a fajtát a kiszombori uradalomnak. Porgányba volt a nagy juhászatuk, amely kizárólag ezt a fajtát nevelték.

Keczer Tamás a pásztoréletről mesélt az érdeklődőknek. A nyugdíjas pedagógus még gyerekként kapta az első karikás ostorát, azonban a csikós léttől elsodorta az élet. Azóta maga készíti az ostorokat és bőrtokokat is. Emellett lelkesen tanulmányozza a pásztoréletet is.

– Annak idején az asszonyok még 90 éves korukban is csodálatosan hímeztek, hiszen minden nap azzal foglalkoztak. Emiatt nem is szoktak el ettől a tevékenységtől – mondta Keczer Tamás. – Én egykoron azért ástam egyre mélyebbre a pásztorléttel kapcsolatban, hogy mindent megtudjak róla, illetve azért, hogy ne következzen be az időskori butulás. Ha foglalkozunk valamivel, akkor ezt el is kerülhetjük.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.