Hírek

Móra apai öröksége Makón

Gajáta Fanni – Makó


A Kisködmön Egyesület, a József Attila Múzeum és a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény tárgyaiból nyílhatott meg a Móra Ferenc öröksége: a szűcsmesterség című kiállítása. A tárlaton a mesterség hagyományos eszközeit és késztermékeit – mint például hímzett subákat és ködmönöket – tekinthetnek meg az érdeklődők.

– Szerettük volna Móra Ferenchez kötni, ugyanis az édesapja szűcs volt Félegyházán – tudtuk meg Nagy Gábortól, a József Attila Múzeum néprajzkutatójától.

A megnyitó után a Makói Históriák legújabb számát mutatták be az írók. Két év kihagyás után jelenhetett meg Pásztor nemzedékek, Dél-alföldi pásztorok a 20-21. században című kiadvány. A publikációt Nagy Gábor, a múzeum munkatársa szerkesztette.

– Felkértem volt tanárunkat is, illetve több néprajzos kollégát, akik a pásztortémákban is kutattak – mondta a szerkesztő. – Dél-alföldi pásztorokhoz, főleg juhászokhoz kapcsolódó visszaemlékezéseket, gyűjtési élményeket írtak meg.

A kerekasztal beszélgetésen Juhász Antal, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nyugalmazott professzora, Fodor Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum néprajzkutató muzeológusa, Harangozó Imre, az Ipolyi Arnold Főiskola vezetője, Bede Ádám, a Móra Ferenc Múzeum régésze és Börcsök Attila, a József Attila Múzeum gyűjteménykezelője vett részt. A szerzők gyűjtési tapasztalatait osztották meg az érdeklődőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.