Hírek

Gáláztak a művészeti iskolások

Gajáta Fanni – Makó


König Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti diákjai vizsgakiállítását. A Munkácsy-díjas képzőművész a megnyitó előtt elmondta, a kisgyerekekben sokkal kevesebb a gátlás, így műveik hibátlanok.

– Egy felnőtt által készített alkotás nem mindig tökéletes. A gyermekek rendelkeznek az elementális energiákkal, a tisztánlátás képességével. A pedagógusok, illetve a társadalom felelőssége, hogy ezeket az energiákat hogyan képesek alkalmazni – véli a képzőművész. – Annyit látok ezekben a képekben, hogy nagyon felszabadultak, amely rendkívül fontos dolog. Hagyni kell az embereket, hogy örömüket leljék a munkálkodásban.

Bárdi Andreától, a Bartók iskola képzőművészeti tanárnőjétől megtudtuk, hogy 83 tanuló műveit tekinthetik meg az érdeklődők a Hagymaház Galériájában.

– Itt most többnyire a vizsgamunkákat láthatjuk, de azért becsempésztünk néhány év közben készült, szebbnek tartott alkotást is. Teljesen változó technikákat használtak a gyerekek, így grafitceruzával, filctollal, temperával, vízfestékkel és viaszkaparással készültek képek – árulta el a tanárnő.

– A vizsgamunkám egy szentetábrázoló üvegablak elkészítése volt. Az egyik osztálytársammal festettük közösen – árulta el a hatodikos Baranyi Dorina Molli. – Én negyedik osztályba került át a Bartókba és először balettoztam. Ötödikesként váltottam át a képzőművészetre – tette hozzá Dorina.

A megnyitót az iskola művészeti gálája követte, ahol az intézmény kamarája, néptánc és balett csoportjai, vonós- és fúvószenekarai mutatkoztak be. Borkáné Dudás Mónikától, a Makói Általános Iskola megbízott intézményvezetőjétől megtudtuk, az egész évben tanultakkal készültek a diákok.

– Ma a szülőknek és egymásnak is megmutatják, hogy mivel is foglalkoznak a diákok ebben az évben – tette hozzá a megbízott intézményvezetője. – Minden évben megrendezzük ezt a gálát, mivel fontosnak érezzük, hogy bemutatkozhassanak a művészeink. Ezen majdnem mindegyik tanulónk megjelenik valamilyen módon.

További képeink a galériában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.