Albert Barbara – Makó


A „Hírös Makaiak Éve 2016” rendezvénysorozat részeként kezdődött ma egyháztörténeti konferencia a József Attila Múzeumban, az önkormányzat, a Belvárosi és Újvárosi Református Egyházközösség, valamint a Szirbik Miklós Egyesület szervezésében. A helyi egyházak képviselői a saját felekezetükről, valamint Szirbik Miklós helytörténészi és prédikátori munkásságáról ejtenek szót előadásaikban.

– A híres makóiak személyiségeit nemcsak egy rendezvényen elevenítjük fel. Április elején koszorúzással, illetve egy kiállítással is megemlékeztünk. A cél, hogy ökumenikusan, összefogva gondolkodjunk együtt, amit Szirbik egyaránt hirdetett – árulta el a mai konferenciáról Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója.

Szirbik Miklós széles látókörű, jó felkészültségű személyiség volt. Bár hihetetlennek tűnik, voltak prófétai meglátásai a keresztények egységéről.

– Alapvetően modellekről beszélek az előadásomban. A 20. és 21. században sok modell látott napvilágot a kereszténységben, teológiában, amely az egységről szól. A szolgálatommal remélem, hogy az egyházat építjük – mondta Pálfai Zoltán, a Belvárosi Katolikus Egyházközség plébánosa.

Szirbik Miklós jó kapcsolatban állt a híveivel, rendkívül szerették. Tisztséget sem akart vállalni, hogy idejét velük tölthesse.

– Nagy tisztelője vagyok, tanítómesteremnek tekintem és igyekeztem ezt a szemléletet követni – fogalmazott Tóth Ferenc, nyugalmazott múzeumigazgató.

Saját egyháza történetét „Makó városának közönséges és az abban lévő reformata ekklézsiának különös leírása” című művében írja le, mely nagyon fontos helytörténeti dokumentum.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest