Korom András – Makó


A pedagógusok sztrájkbizottsága reggel 8 órától hirdetett egész napos országos munkabeszüntetést és azt kérték, déli 12 órakor öt percre “álljon meg az élet”. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. A megállapodásban azt rögzítették, hogy a gyerekeket fogadni kell, ellátásukat, felügyeletüket meg kell oldani.

Az államtitkár megerősítette, nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek. A Pedagógus Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és a Tanítanék mozgalom 25 pontban megfogalmazott követelései szerint azt szeretnék elérni, hogy szüntessék meg – többek közt – a vízfejként működő Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, csökkentsék és modernizálják a tananyagot.

A makói iskolák közül a József Attila Gimnázium volt az, mely először csatlakozott a Tanítanék mozgalom tiltakozó felhívásához, majd a múlt hét pénteken – információnk szerint – mind a 46 pedagógusa sztrájkolt is az első két tanítási óra idején, igaz a nyilvánosság teljes kizárásával.

Megbízható információk a JAG pedagógusai ma is részt vesznek az egész napos munkabeszüntetésben. A teendőkről értesítették a gyerekeket és szüleiket. Úgy tudjuk, hogy olyan kevés gyereket engedtek el ma a 120 éves tanintézménybe a szüleik, hogy az iskola nem is vesz részt a SZIGNUM mai Bábel-napi gáláján sem.

A Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott Szent István Egyházi Általános Iskolában nem sztrájkoltak a tanárok, viszont a harmadik szünetben az Úrhoz fohászkodtak a megegyezés érdekében. Közleményük szerint: „Ezen a napon iskolánk kápolnájában egy iskolai szünetben közös imádságra gyűlnek össze pedagógusaink, hogy állami vezetőink bölcs döntéseiért és a vitás kérdésekben békés, a felnövekvő ifjúság életében eredményt hozó megegyezésért imádkozzanak.”

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest