Korom András – Pitvaros


Már tavaly összefogott Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros annak érdekében, hogy a költséges szennyvízcsatorna és tisztítómű építése helyett háztartásonként olyan egyedi tisztítóműve épülhessenek, melyek Nyugat-Európa, Észak-Amerika kistelepülésein vagy a Kanári-szigeteken is működnek. A négy a makói járás északi felében lévő kistelepülés összesen 2800 lakosa szennyvízének biztonságos, környezetkímélő ártalmatlanítása oldódna meg.

Az ötletet vagy egy évtizede javasolta az illetékes szakhatóságoknak először, de azok elzárkóztak tőle, pedig az ország más részein, már működtek ilyenek.

A négy kistelepülés közül Pitvaros a legnagyobb, a maga 1400 lakosával.

– Napokon belül várható, hogy megjelenik az ezzel kapcsolatos pályázat a Vidékfejlesztési programban, melyben egy települése maximum 155 milliót nyerhet, ehhez kell a 15 százalékos önerőt biztosítani az önkormányzatnak – mondta Radó Tibor. Pitvaros polgármestere azonnal hozzátette: ahhoz, hogy minden helyi ingatlanhoz telepítsenek ilyen egyedi tisztítót 500 millió forint kellene.

– Az első körben a közintézmények, az önkormányzat tulajdonában álló épületek kapnának egyedi tisztítókat, és a főutcán lévő ingatlantulajdonosokat kérnék meg. Ha nem jön össze kellő számú ingatlan, akkor lehet majd a falu más részéből is jelentkezni – mondta.

A polgármester elárulta, hogy a fő utcai házaknál és közintézményeknél jelenleg is az emésztőaknás szikkasztók működnek. Egy szippantás több mint 25 ezer forintba kerül. Az hosszú ideig önkormányzati tulajdonban lévő, ma Mezőhegyesen tárolt szippantót kórúbban is a megyei településtisztasági kft. üzemeltette, a pályázaton nyert autó 10 éves fenntartási időszak lejárt, ezért adta el azt a pitvarosi önkormányzat a cégnek.

– Pitvaros talajtani adottságai miatt jellemzően nem kell évente hívni a szippantós autót a magánházakhoz. A közintézményeknél lévő a zárt tartályokat, azaz az óvoda, iskola, közkonyha aknáját sűrűn kell tisztíttatni. Ezt évente több millió forintba kerül.

Az egyedi tisztítóművek telepítése a becslések szerint háztartásonként 700-800 ezer forintba kerülne egy kétszemélyes családnak, egy ötszemélyesnek nagyobb berendezés szükséges. A költség a nagy részét a pályázati pénzből fedeznék. A tisztítómű költsége elenyésző, hiszen havonta egy adag baktériumot kellene megvenni 400 forintért. Radó Tibor szerint ha pályázaton elnyerik a maximális 155 millió forintot, akkor háztartásonként csupán 60-70 ezer forintba kerül majd a rendszer kiépítése. A legtöbb pitvarosinak ez sem okoz majd gondot, hiszen sokaknak van előtakarékossági szerződésük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest