Makó

Szentesi gálán a makói kórus

Oláh Nóra – Szentes/Makó


Egy híján húsz esztendeje rendezik meg Szentesen a „Rejtelmek, ha zengenek…” címet viselő össz-művészeti seregszemléket, amelyeken a pedagógusoké a főszerep. A Tokácsli Galériában április 30-ig látható tárlat négy megyéből – Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok – érkező alkotó tanárok munkásságába enged bepillantást. Az előadóművészet különböző ágait művelő kollégáik pedig a mostani hétvégén adtak találkozót a szentesi művelődési házban; legtöbben már régi ismerősként üdvözölték egymást, hiszen évről-évre visszatérő fellépőknek számítanak.

A Tilinkó népdalkör.

A makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar is szinte majdnem a kezdetektől jelen van ezeken a gálaműsorokon, általában a délután egyik fénypontjának számító, sikert arató produkciókkal.
A műfaji sokszínűséget ezúttal is garantálták a résztvevők. A vers és próza kategóriák képviselői most is többnyire személyes élményeiket osztották meg a közönséggel. A szentesi Magyar Jánosné önéletrajzi írásaival, Paulovics Tamás verseivel szerepelt, míg a megnyitóbeszédet is mondó Szemerédi Endréné egy kortárs novellát adott elő.
A tánc műfaját – és ugyancsak Szentest – ezúttal is az Iringó Tánccsoport képviselte. Ők nemcsak a műsort nyitó palotással léptek színpadra, hanem később a csapat férfitagjai álltak elő egy „daliásan elegáns” hastáncprodukcióval, nem kevés tapsot kiérdemelve…

Jó kedélyű népdalcsokrokról két együttes is gondoskodott: a Szegvárról érkezett Bazsa Mári Népdalkör, valamint – az Iringó Tánccsoport „dalos tagozatának” számító – szentesi Tilinkó népdalkör. Hangszeres szólistát is hallgathatott a közönség Takács Gabriella helybeli zenepedagógus személyében, aki fuvolán játszott.
A makóiakon kívül még egy kórus érkezett a seregszemlére, ők kétszer is felléptek: előbb a Csongrádi Zenebarátok Kamarakórusa emelte a hangulatot dalösszeállításával, a később pedig a Csongrádi Zenebarátok Kórusát üdvözölhették a pódiumon.

Az Iringó fiúcsapata.

Utolsóként a makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar állt színpadra. Az ünnepélyes hangvétellel (Tollite Hostias, Ave Verum Corpus) indított műsor később a Viva la musica lendületével folytatódott. Karl Jenkins sokak által ismert Adiemus című száma, majd a Vásárhelyi virágének méltán generált vastapsot. A kórust Gilinger Ildikó és Szirbikné Baranyi Éva vezényelte, zongorán kísért Benkő Zoltán.

További képek itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.