Hírek

Rózsi néni mindig bízott a jóistenben

Gajáta Fanni – Makó


Fejes Rozália 1921. április 17-én született Apátfalván, aki egész életében a faluban élt. Férjével, Szalamia Jánossal a földműveléssel foglalkozott, dinnyét termesztettek, amit a környező településeken adtak el. A háborút követően Rózsika néni egyedül maradt gyermekeivel, mivel János fogságba került.

– Mi nagyon szegény családból származunk – mondta Szalamia János, Rózsika néni legidősebb fia. – Anyám rengeteget szenvedett, amíg apám a táborban volt.

A kép 5 évvel ezelőtt készült.

Rózsika néninek öt gyermeke született, azonban egy lányát és fiát hamar elveszített. Ha Szalamia család összegyűlik, alig férnek el egy képen: az idős asszonynak 9 unokája, 15 dédunokája és 2 ükunokája van.

– Sokan, de nagyon összetartó család vagyunk – véli az ünnepelt. – Mindig jó gyerekek voltak. Nem jártak kocsmázni, nem voltak ingyenélők. Mindenki szorgalmas, a gyermekeimtől kezdve az unokáimon át.

– Gyermekeim hetente látogatnak, mivel a közelben élnek – folytatta Rózsika néni. – Sokat tesznek értem. Néha már bánt, hogy ennyi baj van velem. Azonnal jönnek, ha megkérem őket.

Az idős asszony szabadidejében cicázik. Az állatkának a Cica nevet adta. Elmesélte, azért lett ez a neve, mivel olyan kicsi volt, hogy nem tudta, hogy milyen nemű. Rózsika néni nagyon szereti a macskát, mivel ameddig játszik vele, ki tud kapcsolódni.

A hosszú élet titkát Rózsika néni sem tudja. Elmondta, hogy az elmúlt 95 év sokféleképpen telt. Voltak jó és rossz pillanatok is.

– Küzdöttem, dolgoztam, ahogy bírtam. De bíztam a Jóistenben, akármilyen nehéz is volt. Mindig mellettem volt, megsegített, amikor kellett – mondta az ünnepelt. 

Rózsika nénit családja mellett Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester köszöntötte szombat délelőtt. Az idős asszony Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét és ajándékkosarat kapott az apátfalvi önkormányzattól. Családja egy hatalmas dobostortával lepte meg.