MH összeállítás


Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete, májusban már a parlament tárgyalhat róla. Alapos társadalmi vitára is lesz lehetőség – mondta Lázár János, aki emlékeztetett arra, hogy 2008-ban az Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió hitele mentette meg az országot az államcsődtől, melybe a szocialisták vezették volna az országot.

A miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. A személyi jövedelemadó kulcsa egységesen 15%-os lesz és rezsicsökkentés kezdődik az élelmiszereknél. A tej, a tojás és a baromfihús áfája a sertéshúshoz hasonlóan 5%-ra csökken majd, a kenyér forgalmi adójához egyelőre nem nyúlnak. De a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökken az internet és az éttermi szolgáltatások áfája is. Mindezzel főleg a nyugdíjasok és a kiskeresetűek járnak jól, s 100 milliárd forint marad így összesen az emberek zsebében.

A jelenlegi 12 ezer 200 forint helyett 15 ezer forintos családi pótlék járna egy gyerek után. Nyitnak egy 100 milliárdos keretet az otthonteremtési támogatásokhoz, mert egyre többen igénylik a csok-ot.

Májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre, egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz. Eddig 10 ezer gazda jutott földhöz.

Jövőre a mentősöknél és a NAV dolgozóinál is bevezetik az életpálya-modellt, s Balog Zoltán 100 milliárdot kapott az egészségügyi dolgozók béremelésére – közölte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: folytatódik a munkahelyvédelmi akcióterv, és a vállalkozók foglalkozásösztönző állami támogatása, a modern városok programja pedig újabb lehetőségeket teremt majd.

Lázár János elmondta, úgynevezett nullás költségvetést terveztek, azaz nem lehet hiány az államháztartás működésében. Jövőre hitelt csak fejlesztésre vesz fel az ország, a működési költségeket lefedik az adóbevételek. A teljes költségvetés 2,4%-os hiányt maximál a fejlesztési oldalon. 3,1%-os gazdasági növekedéssel és 1% alatti inflációval számolnak.

Lázár János hozzátette, hogy a munkanélküliséget a 6%-os szinthez kívánják leszorítani. A tervezet a Költségvetési Tanács elé kerül, majd társadalmi egyeztetések lesznek ezzel kapcsolatban, s valamikor június 10-e körül fogadhatja el az országgyűlés a büdzsét. A megnövekedett bevételek miatt hozzányúlnak majd a 2016-os költségvetéshez is, a többlet felhasználása érdekében.

100 beszedett adóforintból 30 forint valamilyen támogatás formájában visszakerül majd az emberekhez, ami az egyik legmagasabb arány Európában – fogalmazott a miniszter. Lázár János hangsúlyozta a magyar népnek kell kimondania, hogy ki élhessen Magyarországon, tehát a népszavazásra mindenképp szükség van.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest