Makó

Verbunk és ételkóstolás a makói Erasmus napon

Szabó Anita – Makó


Az Európai Unió iskolai partnerségeket segítő Erasmus + pályázatában résztvevő 60 diák és tanáraik öt napot töltenek a Maros-parti városban. A 7 ország találkozójának közös témája az iskolai zaklatások megelőzése és legyőzése lesz. – A tavaly indult projekt során iskolai munkákat folytatunk; kérdőíveket töltünk ki, posztereket készítünk, programokon veszünk részt. Tavaly novemberben ellátogattunk már Finnországba, idén pedig Portugáliában jártunk, hogy megosszuk az intézményi tapasztalatainkat. Most mi leszünk a vendéglátók. Ez nem csak egyszerűen diákok találkozója, de kultúráké is, ahol ötleteket, jó gyakorlatokat cserélünk, tanulunk egymástól – tudtuk meg Csapóné Mátó Mónikától, a SZIGNUM nyelvi munkaközösségének és a magyar delegációnak a vezetőjétől. Az első pályázati év zárását április 18. és 22. között rendezik a SZIGNUM-ban. A találkozó témája a tánc és a zene lesz, illetve annak kifejtése, hogyan tudunk asszertívan viselkedni egy kommunikációs helyzetben.

Az öt nap gazdag programokat kínál a külföldi vendégek számára. A gyerekek családoknál fognak lakni, ez egy külön lehetőséget ad számukra, hogy jobban megismerjék magyar társaik mindennapjait. A makói diákok pedig gyakorolhatják az angol nyelvet és a vendéglátást.

A hétfő délelőtt fél 9-kor kezdődő fogadáson bemutatkoznak a nemzetek képviselői. A vendéglátó SZIGNUM műsorral készül az alkalomra, melyen énekelni és táncolni fognak. A házigazdák ajándékcsomagokkal várják a vendégeket, amelyben például lesz egy saját élményekkel kiegészíthető emlékkönyv is. A külföldi látogatóknak lehetőségük lesz a fogadó intézményt és Makót is feltérképezni, este pedig minden nemzet ízelítőt ad kultúrájából egy táncházas programmal és ételbemutatóval. Ez utóbbira a helyi kéttannyelvű iskola diákjai finomságokkal, többek között túrós lepénnyel is készülnek.