Hírek

Volt nincs vasárnapi boltzár

MH


A tárcavezető a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben. Hozzátette, bár a kormánypártok eredeti célkitűzései megvalósultak a jogszabállyal – hiszen a kiskereskedelemben egy munkavállalót sem lehetett munkára kényszeríteni az elmúlt egy évben, a kereskedelmi szektor és a foglalkoztatottság bővült, a forgalom egy része pedig átterelődött a multinacionális cégek felől a közepes vállalkozások irányába -, de “nemcsak a gazdasági célkitűzéseket kell értékelni”, mert “hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk”.

Azt mondta, hogy az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni az embereket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. Különiemelte, hogy nem sikerült meggyőzni a nőket, akik közül sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla. “Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye. Mindezt mérlegelve a kabinet arra az álláspontra helyezkedett, hogy felelőtlenség lenne népszavazást tartani a témában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégénkinyithatnak az eddig kényszerűségből zárva tartott üzletek.

Mint emlékezetes a Kúria a múlt héten adott szabad utat az MSZP-s Nyakó István, a vasárnapi boltbezárás eltörlésére kezdeményezett népszavazási kérdésének, miután a kopasz, kigyúrt férfiak által segített Erdősiné kérdését elutasította.