Hírek

Hét nemzet képviselői a SZIGNUM-ban

Szabó Anita – Makó


– A központi gondolat egy valós, létező probléma, amely sajnálatos módon egyre terjed. Az a tapasztalatunk, a gyerekek gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy bántalmazást szenvednek el azzal, ha csúfolják, kiközösítik őket. Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk a diákokban, mi a helyes viselkedés egy-egy ilyen helyzetben és mit tudnak tenni, kitől kérhetnek segítséget. Ennek érdekében folytatunk különböző iskolai munkákat; kérdőíveket töltünk ki, posztereket készítünk, programokon veszünk részt – tudtuk meg Csapóné Mátó Mónikától, a SZIGNUM nyelvi munkaközössége és a magyar delegáció vezetőjétől. A különféle intézményi tevékenységeknek a megosztására szolgálnak a diáktalálkozók, ezért utazott a makói csapat tavaly novemberben Finnországba és idén márciusban Portugáliába. Az első év zárását a mostani, magyarországi látogatáskor rendezik, április 18-22. között. Fő témája a tánc és a zene lesz, illetve annak kifejtése, hogyan lehet magunkat magabiztosan, pontosan, egyértelműen, ugyanakkor kedvesen kifejezni mások felé. Tehát, hogyan tudunk asszertívan viselkedni egy kommunikációs helyzetben.

Az öt nap gazdag programokat kínál a külföldi vendégek számára. A gyerekek családoknál fognak lakni, ez egy külön lehetőséget ad számukra, hogy jobban megismerjék magyar társaik mindennapjait. A helyi diákok pedig gyakorolhatják az angol nyelvet és a vendéglátást. A kezdő hétfői nap az ismerkedés jegyében zajlik; a fogadáson bemutatkoznak az iskolák képviselői. A vendéglátó SZIGNUM műsorral készül az alkalomra, ahol énekelni és táncolni fognak. A vendégeknek lehetőségük lesz a fogadó intézményt és Makót is feltérképezni, este pedig minden nemzet ízelítőt ad kultúrájából egy táncházas programmal és ételbemutatóval. Ez utóbbira a helyi kéttannyelvű iskola diákjai almás és túrós lepénnyel is készülnek többek között. A külföldi látogatók kedden tanórákat látogatnak majd, így betekintést nyerhetnek a magyar iskolarendszerbe.

– Kifejezett kérésük volt, hogy a Kodály-módszert szeretnék megismerni és annak gyakorlati alkalmazását megtapasztalni, ezért úgy válogattuk össze a bemutató foglalkozásokat, hogy ez teljesüljön. Ezen kívül természetesen angol nyelvű órákon vesznek részt, majd közös feladatként egy 30-40 szóból álló jegyzéket készítenek el a csoportok, amelyet minden nemzet nyelvére lefordítunk. – avatott be a programokba a főszervező tanárnő.

A második napon lesz a SZIGNUM hagyományos Bábel-napja, amelyen a kistérség felsős diákjai is részt vesznek. A négyfős csoportok számára parasztolimpiát rendeznek, lesz népi kézműves tevékenység, csikós bemutató és megismerhetővé válnak a honfoglaló magyarok ruhái és eszközei. Az állomások között szerepelnek majd az iskolai zaklatás témakörét feldolgozók is. Ez utóbbi fontossága mellett mindenki leteheti a saját kézjegyét az óriás tenyérlenyomat gyűjteményben. A látogatók szerdán két makói nevezetesség, délelőtt a Kalandpart, este pedig a Hagymatikum szolgáltatásait próbálhatják ki. Ezen a napon a delegációk egy gálaműsor keretében fellépnek a Hagymaház színpadán kulturális produkciókkal, amely alkalomra minden makói általános iskolát meghívtunk. Csütörtökön a főváros nevezetességeit ismerhetik meg a vendégek, pénteken pedig Szegedre látogatnak.

Az Erasmus + pályázat makói diákjai szeptemberben Szlovákiába utaznak. A tavaly kezdődött projekt 2017-ben zárul.

Az Erasmus + hét makói programjai:

Április 18. hétfő:

8:30-10:00 Fogadás, nemzetek bemutatkozása a SZIGNUM-ban

10:00-11:00 Kiscsoportos beszélgetések

11:00-12:00 Iskola bemutatása

14:00-16:00 Makó megismerése

17:30- Táncház

Április 19. kedd:

8:00-11:00 Óralátogatások

14:00-16:30 Bábel nap, parasztolimpia és csikós bemutató

17:00-18:30 Próba a gálára

Április 20. szerda:

9:00-12:00 Kalandpart

14:30-16:00 Gála a Hagymaházban

16:30- Hagymatikum

Április 21. csütörtök:

Budapesti városnézés

Április 22. péntek:

Délelőtt Szeged nevezetességei

Délben órajáték meghallgatása

Délután Vadaspark